Å tenke framover …

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  torsdag 15. apr 2021
 • AV:
  Redaksjonen
bybanen kaigaten
Forfatterne ser fram til å få bybane også til Åsane, som alternativ til privatbilen.

Den bompengefinansierte bybanen i Bergen skal forlenges nordover til Åsane, bilbasert bydel der «Folkeaksjonen mot bompenger» fikk flere stemmer enn noen andre partier. Nå har to åsabuer skrevet i Bergens Tidende, med oppfordring om å tenke framover – til 2070. Hvordan vil bilkjøringa vi driver med nå, bli vurdert da?

Terje Oseberg Askeland (t.v.) og Nils Øyvind Hansen begge 56, gode jobber (markedssjef i Nordea og rssikoingeniør i Tryg Forsikring), gift, vokse barn. – Hva fikk dem til å gripe pennen fatt for å forsvare gode kollektive ordninger, på bekostning av private løsninger? – Om 50 år er barna våre 70, kanskje med egne barn og barnebarn. Det er når du trekker opp et slikt langsiktig perspektiv at du skjønner at vi ikke kan fortsette som nå. – Og hvilke reaksjoner har dere fått på innlegget? – Tilbakemeldingene er i 9 av 10 tilfeller positive. Folk er enige med oss. Så er det selvsagt en gruppe som overgår hverandre i negative kommentarer, og som egentlig bare bekrefter det vi skriver om.


Alle kan se for seg bildet av en 70-tallsfamilie som er på biltur med to foreldre som sitter i forsetet og røyker. Barna sitter i baksetet med rennende øyne. Når de pent ber om å få åpne vinduet for å slippe inn luft, så får de ikke lov til det av sine omsorgsfulle foreldre, for de kan bli syke av den kalde trekken.

Med dagens 2021-øyne fremstår denne handlingen som kjemperar, men på 70-tallet visste man ikke bedre. Ingen tenkte noe særlig over om dette var bra for barna.

Om vi tenker oss 50 år frem i tid til 2070. Hva er det da som vil fremstå som kjemperart at vi holdt på med i 2021? Kan det tenkes at det er selve bilkjøringen? At hver eneste person skal ha med seg to tonn stål uansett hvor vi skal? Vi vet at bildekk er den klart største kilden til miljøskadelig mikroplast og at veislitasje skaper svevestøv som gjør folk syke. Alle vet også at bilbruk fører til utslipp av klimagass, som gjør kloden varmere. Likevel fortsetter vi omtrent som før.

Vil fremtidens bergensere synes at det er rart at 2021-befolkningen ikke hadde større omtanke for sine omgivelser? Selvsagt vil de det! Egentlig er det vi gjør rart allerede i dag.

Les hele artikkelen i Bergens Tidende: Hva vil femtiden mene?

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Normann | 15.04.2021

  Så bra å lese om foreldre som ennå ikke er besteforeldre skriver innlegg som jeg tror treffer midt i blinken ift til målgruppene som er de største brukere av biler og fossil forurensing.
  Veldig godt skrevet av disse to, og jeg ser fram til framtiden når «alle» foreldre gammel og ung ser hva som må til. Våre barn og barnebarn tror jeg allerede er overbevist om endringer som MÅ skje.
  Gleder meg til framtiden dersom stadig flere ser nødvendigheten av livsendringer for å redde/trygge framtiden for kommende generasjoner.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*