Norge som klimahykler

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    onsdag 17. feb 2021
  • AV:
    Redaksjonen
elbiloje
Norges klima-image skurrer kraftig, mener en internasjonal observatør.

Nordmenn elsker å få oppmerksomhet i det store utland. I dag kunne vi gledet oss over en stor Norge-artikkel på CNN – hvis det ikke var for at innholdet er heller vondt å svelge. Overskriften lyder: “Norway, the UK and Canada are not climate champions. They are climate hypocrites.” Ingen foregangsnasjon, altså, men en klimahykler!

Miljøinnovatør og forurenser

CNNs reporter Ivana Kottasová har besøkt Oslo og sett på alle de fine klimatiltakene i byen – smarte gatelys som dimmer ned når ingen er i nærheten, kollektivtransport drevet av ren, fornybar kraft, elbilene som dominerer gatebildet, osv.

Det er bare én hake ved det: «Mye av miljøinnovasjonen som Norge er så stolt av, finansieres av oljepenger. Fordi Norge, bortsett fra å være en fremtidsrettet klimamester, også er en storeksportør av fossile brensler. Og planlegger å holde på med dette i lang tid fremover.»

Norge er ikke det eneste landet som snakker om bærekraft og samtidig tjener på det som forårsaker klimaendringene, understreker Kottasová. «Mange land produserer fossilt brensel til tross for at de har forpliktet seg til å bekjempe klimaendringene. Men Canada, Norge og Storbritannia skiller seg ut fordi de gjør dette samtidig som de posisjonerer seg som klimahelter.»

I reportasjen forklarer Kottasová hvordan hykleriet henger sammen med et internasjonalt karbonregnskaps-regime der det enkelte land kun er ansvarlig for utslipp på eget territorium, og kan se bort fra sine eksporterte utslipp. For Norges del dreier det som om vel 50 millioner tonn CO2 på hjemmebane – mot nærmere 500 millioner tonn som følge av årlige forbrenninger av norsk olje og gass andre steder i verden.

«Hvis Norge fortsetter med oljeutvinning som planlagt, vil de samlede utslippene fra de kjente olje- og gassreservene utgjøre omtrent 15 gigaton CO2, ifølge CICERO, et norsk klimaforskningsinstitutt. Det ville spist opp 6,5 % av det gjenværende karbonbudsjettet for hele verden.»


Les hele artikkelen på CNN her: climate-hypocrites-UK-Canada-Norway

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*