Norge overrasker positivt

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    fredag 7. feb 2020
  • AV:
    Redaksjonen
rotevatn 2
– Vi mener dette er et rettferdig nivå i et globalt perspektiv, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

I dag ble det kjent at regjeringen skjerper Norges klimamål for 2030 til minst 50 prosent, med mulighet for å gå opp mot 55 prosent. Bakteppet er at FN har satt søndag 9. febr. som frist for innmelding av oppdaterte nasjonale klimamål under Paris-avtalen. Den negative nyheten er at svært få andre land kommer til å holde fristen. Neste klimatoppmøte begynner i Glasgow om ni måneder.

En overrasket, glad og fornøyd leder i Forum for utvikling og miljø.

Viser lederskap
Daglig leder i Forum for utvikling og miljø, Kathrine Sund-Henriksen, mener Norge sender et viktig signal til verden om at alle land må øke sine klimaambisjoner i 2020.
– Dette er veldig bra! Vi hadde ikke forventet at Norge kom til å melde inn et nytt mål til FNs frist, så vi er positivt overrasket. Ved å holde fristen går Norge i dag ut og viser globalt lederskap. Dette vil legge press på andre land til å gjøre det samme, og vil være et signal til EU om at vi forventer et høyt klimamål også fra dem.

Verdens land har så langt vist manglende ambisjoner for utslippskutt. Svært få land har så langt meldt inn nye mål til FN. Tungvektere som USA, Australia og Japan har sagt at de ikke kommer til å melde inn nye mål. EU forsinkes av Polen.

Klimakuttene verdens land har meldt inn til FN tidligere, dekker kun én femtedel av kuttene som må til for å begrense global oppvarming til 1,5 grader.
– Paris-avtalen henger i en tynn tråd om ikke flere land kommer på banen. Ambisjonene må øke dramatisk for å unngå full klimakrise. Nå haster det virkelig for landene å melde inn nye mål før neste klimatoppmøte, avslutter Sund-Henriksen.

Forum for utvikling og miljø (ForUM) ble stiftet i 1993 av organisasjoner som var aktive i Felleskampanjen for jordas miljø og utvikling. Er i dag et nettverk av over 50 norske organisasjoner, deriblant Besteforeldrenes klimaaksjon, som søker innflytelse gjennom koordinert innsats.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*