Barns iboende rett til liv

Our-Kids Climate
Fra Our Kids Climate, internasjonalt nettverk av foreldre- og besteforeldregrupper.

FNs barnekonvensjon er blitt 30 år. Derfor løfter Den norske kirke månedlig opp en av rettighetene barn har, og lar en person tenke høyt om hva det betyr for dem selv og samfunnet. Denne måneden gjelder det artikkel 6 om barns rett til liv, og de har snakket med Ivan Chetwynd, som i mange år har vært aktiv i Besteforeldrenes klimaaksjon og opptatt av barns egen kamp for en bærekraftig framtid.

Den norske kirke 28.1.2020:
Ivan kjemper for barnebarnas framtid

– Det er gledelig at barna selv nå taler pauli ord, til de voksne som har makt. Barna har måttet begynne selv å slåss for sin rett til liv og fremtid. Det burde jo ikke være nødvendig. Men nå er det viktig at vi støtter dem.

Det sier Ivan Chetwynd. Han er aktiv i Besteforeldrenes Klimaaksjon. Der lyder slagordet «Barnas klima – vår sak». Ivan siterer Jostein Gaarder som en gang sa at budet om å elske din neste også gjelder på tvers av generasjoner.

– Din neste er også dine barnebarns barnebarn, konstaterer Ivan.

Barnerettighet nummer 6 fra FNs konvensjon for barnerettigheter sier «Staten skal så langt som mulig sørge for at barnet overlever og får utvikle seg». Det ser Ivan i sammenheng med sitt engasjement for klima.

Datterens fremtid ble viktig
– Da jeg ble far for første gang for snart 44 år siden, ble hele livet forandret. Det som jeg ikke var forberedt på, var hvordan fremtiden plutselig ble viktig.

Ivan fortsetter: – Verden måtte bestå i flere tiår til, slik at dattera mi kunne få et godt liv! Det ble en ny prioritering av barn, både i menighetslivet og samfunnsengasjement – uten at jeg tenkte direkte på Barnekonvensjonen og artikkel 6.

Startet miljøengasjement i kirken
– Nå er jeg bestefar, og ble med i Besteforeldrenes klimaaksjon. Under Arendalsuken i 2016 ble jeg imponert over barna i Barnas klimapanel som utfordret politikerne med velbegrunnede argumenter, forteller Ivan.

Han kjente en av barna fra menigheten og sammen med familien hennes startet han et lokallag for Miljøagentene på Grünerløkka etter dette. Her ble menighetshuset og kirken samlingssted.

Ivan sier: – Ordet «fremtiden» var jo nå knyttet til ord som «klimakatastrofe» og «sammenbrudd»! Det er viktig at også barn bidrar til å motvirke den negative utviklingen som truer fremtiden deres.

– Hele samfunnet, også kirken, burde ta artikkel 6 på alvor og legge om strukturene slik at det som prioriteres er barn og deres fremtid, ikke kortsiktig lønnsomhet og evig vekst i forbruk.

Ivan med miljøagenter på Gründerløkka.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*