Det norske paradokset

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  lørdag 16. nov 2019
 • AV:
  Redaksjonen
plakat Tøyen
Reklameskilt på Tøyen i Oslo

Politiske redaktør i Dagsavisen, Lars West Johnsen, tar i dag et oppgjør med det norske klimahykleri i klimakrisens tid, – demonstrert ikke minst gjennom vårt felleseide, statlige oljeselskaps kyniske reklamekampanje. «Samtidig som ungdommen har tatt til gatene i klimaprotest, og gått til sak mot staten, har Equinor åpnet pengebingen og pumpet millioner inn i PR-kampanjer rettet spesielt mot ungdom.»

Fra artikkelen:

På Tøyen i Oslo har noen tagget på Equinors siste reklameplakat. I reklamen spør oljeselskapet som vi husker som Statoil: «Hvorfor letes det fremdeles etter mer olje?»
Med blodrød tusj har noen skrevet et svar i blokkbokstaver: «FORDI GRÅDIGHET OG PROFITT GÅR FORAN FREMTIDENS GENERASJONER».

I går var det siste dag i Borgarting lagmannsrett. I to uker har Natur og Ungdom sammen med Greenpeace, og med hjelp fra Besteforeldrenes klimaaksjon og Naturvernforbundet, anket nederlaget fra tingretten i 2017. Der de tapte sin kamp mot Goliat.

Med Grunnlovens paragraf 112 – «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares» – som argument, forsøkte miljøorganisasjonene å stoppe staten fra å lyse ut ti lisenser for leting etter ny olje. Mens verden stirret på termostaten og innså at tida begynte å løpe fra den, åpnet Norge for første gang på 20 år opp et nytt område for oljeboring.  

Siden 1990 har Norge hatt 11 miljø- og klimaministere. Nå ønsker Framtiden i våre hender en gransking av hvorfor ingen har klart å gjennomføre politikken de har gått til valg på. De kan spare seg granskinga. Svaret er enkelt. Vi vet det alle sammen. Det står skrevet på en plakat på Tøyen.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Knut Botnmatk | 17.11.2019

  Ja, vi vet at Norge jobber for oljen, ikke klimaet. Og som en del av dette har FRP, Equinor, LO, AP med flere vært med å spre konspirasjons
  teorier som apelllerer til folks egoisme. De spør også: Hva skal vi leve av dersom vi slutter med olje nå? Og hvor mange ganger har vi ikke hørt fra Stortinget. Vi må ha 2 ting i hode samtidig. Ja, det må vi, men ikke de som vi hører fra den kanten. De 2 vi trenger, er følgende, vi må slutte med olje, og hvordan skal vi omstille oss i stort nok tempo så vi ikke blir sittende med Svaretper. For det er nettopp det vi kommer til å gjøre med dagens tankegang fra tinget.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*