– Med tro på at det nytter!

klimafest 2 grenland
OPTIMISTISK I GRENLAND: Klimafestivalen 2018 med omfattende og allsidig program i Porsgrunn og Skien.

«It always seems impossible until it’s done.» Brita Helleborg fra Besteforeldrenes klimaaksjon gjorde de kjente orda til Nelson Mandela, til sine i appellen hun holdt ved åpning av Klimafestivalen i Porsgrunn i dag, arrangert sammen med Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og Fagforbundet. «Det vil aldri kjennes ut som om det er lett å gjøre de endringene vi må for å ta vare på verden for våre etterkommere. Når vi har gjort det blir det en selvfølge.»

Kjære alle sammen!

Festivalen starter nå, og varer helt til 28 januar. Vårt klima er den viktigste saken i vår tid, så takk for at dere kom.

Klimafestivalen er en leken mobilisering over hele landet, rundt vår vakre grunnlovsparagraf – § 112:

Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten.

Borgerne har rett til kunnskap om naturmiljøets tilstand og om virkningene av planlagte og iverksatte inngrep i naturen, slik at de kan ivareta den rett de har etter foregående ledd.

Statens myndigheter skal iverksette tiltak som gjennomfører disse grunnsetninger

Klimafestivalen starter her på DuVerden. Både biblioteket og kirken er med i både Skien og Porsgrunn. Natur og Ungdom har om matkasting og DumpsterDiving.  Det er litt skummelt, men spennede! Vi er alle velkomne.

På Ibsenhuset har vi både kunstutstilling og klimakonsert i foajeen. Jeg gleder meg til begge deler. På klimakafeen skal vi snakke om noe som kan virke dersom vi tar det i bruk. Det gir MEG håp. Kom og still spørsmål og få svar. Vi har fått en av landets største eksperter på området til å komme hit.

Vi har tro på en framtid med byer uten eksos, der vi kan spasere, jogge eller leke og ha det fint sammen i ren luft.  Dette gjelder også de delene av verden som i dag er så forurenset med smog at folk går med munnbind når de er ute.

Det kan høres ganske umulig ut, men det er faktisk slik at alle store endringer ser helt umulige ut før de har skjedd.

Det vil aldri kjennes ut som om det er lett å gjøre de endringene vi må gjøre for å ta vare på verden for våre etterkommere. Når vi har gjort det blir det en selvfølge.

Nelson Mandela er den som er mest kjent for å si at det alltid vil kjennes umulig ut før det har skjedd.

 • Sør-Afrika er ferdige med apartheid
 • Slaveriet ble avskaffet i USA i 1865
 • Kvinner fikk stemmerett

Ingen av disse kampene hadde blitt vunnet om det ikke var for at mange samarbeidet om å få det til. Og det var mange som trodde det var helt umulig.

I våre dager hører vi om

 • At det regner mer og mer
 • At det blir alt for tørt andre steder
 • Orkaner blir sterkere og sterkere.
 • Isen smelter, og havet stiger
 • Isbjørner dør, og kanskje vi også

Det høres helt forferdelig ut og det er veldig fristende å lukke øyne og ører og ikke høre på. Kanskje vi isteden løper ut og bestiller oss flyturer for å glemme det som er i ferd med å skje.  Jeg forstår godt at vi ikke orker å vite, hvis vi tror at vi er fortapt.  Det er bare det at dette kan gå bra. Før det har skjedd vil det alltid kjennes helt umulig ut.

Vi må samarbeide!

Det å beholde et klima slik at vi har en levelig klode for de som kommer etter oss er våre dagers aller viktigste kamp.

Fortsatt er det mange som sier: Det er helt umulig å finne løsninger. De tror vi må fortsette å gjøre ting slik vi pleier.

Vi må finne nye løsninger og få folk med oss på at det alltid kommer til å kjennes umulig ut helt til det er gjennomført.

Det jeg vil dere skal sitte igjen med etter å ha hørt på dette er: «Vi kan få det til». Hvis vi tenker logisk og gjør det som skal til så kan vi få en bærekraftig verden som er helt uavhengig av utslipp fra olje, gass og kull.

For å stoppe klimaendringene er det helt sikkert at vi ikke kan gjøre akkurat det samme som vi alltid har gjort. De løsningene som skapte problemene vil gi oss mer av det samme.

Tenk om det finnes en løsning som er rettferdig for alle, som oppleves som ideell, som har stor sannsynlighet for å redusere utslippet av drivhusgasser ned mot null.

Hvis vi virkelig, virkelig vil at vi skal ta vare på denne verden for de som kommer etter oss, så må vi støtte alle ideer som har en mulighet for å kunne få slutt på de fossile drivhusgassutslippene.

Vi skal se på en slik ide på Klimakafe 22 januar. Kom og bli med. Still kritiske spørsmål og få svar.

Bli trygg på at dere vet at dette kommer til å gå bra. Kos dere på klimafestivalen, og tenkt ut deres egne ideer til hva vi kan gjøre. I energi og klimaløypa her i dag kan vi teste ut hvordan energi fungerer, og kanskje få en ide.

Dere er velkomne til å bli med oss i Besteforeldrenes Klimaaksjon.

Grunnen til at vi mennesker har overlevet som art er fordi vi er så gode til å samarbeide med hverandre. Vi er sosiale vesener.  Nå trenger vi våre sosiale evner mer enn noen gang før. Dette må vi få til!

Det skal fortsette å være et godt klima for de som kommer etter oss.

Spre klimavett,
del denne saken!

5 kommentarer

 1. Brita Helleborg | 18.01.2018

  Jeg vil gjerne få takke DuVerden som hadde laget et fint åpningsarrangement for Klimafestivalen i Grenland. Det var en fin energi løype som barn og voksne gikk gjennom sammen. Vi fikk servert nesten solvarmede pølser samt kakao etter energiløypa Vi fikk besøk av ordføreren i Porsgrunn som åpnet festivalen også.

 2. Steinar Høiback | 18.01.2018

  Gratulerer med kjempeflott innsats Brita – dette var imponerende

 3. Nina Weidemann | 18.01.2018

  Tusen takk for en inspirerende åpningstale, Brita – og lykke til med en mangfoldig og spennende arrangement i Porsgrunn🙋🏼!

 4. Alfhild Berg Johnsen, BKA Grenland lokallag | 19.01.2018

  Flott, Brita. Her kommer du med mange gode argumenter vi får ta med oss. Håper mange finner veien til Klimafestivalen §112 sine spennende arrangementer rundt om i landet.

 5. Tone Toft | 20.01.2018

  Jeg leste åpningstalen til Brita med stor glede. Så mange kloke og engasjerende ord.
  Og for et spennende program – håper at vi etterhvert kan får til lignende arrangement her på Helgeland. Vi har jo byer som Mo I Rana, Mosjøen, Sandnessjøen og Brønnøysund!
  Klimafestivalen bør bli en realitet også her. Alt er jo mulig – det er mange bevis på det når jeg ser hva som foregår i mange norske byer – store eller små.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*