Globalt perspektiv i Molde

Det er mange måter å være aktiv. I Romsdals Budstikke sørger hageentusiasten Oddbjørg Langset for at det stadig drypper inn små kommentarer. Som denne for noen uker siden, til andre hagefolk i Molde: – Spennende å drive våronn i disse menneskeskapte oppvarmingstider, med større fare for at de spede spirer fryser. Men fristende når snøen er vekk, og nyttig trim lagt inn i globalt perspektiv som vår klode trenger, tenker ei mormor i Besteforeldrenes klimaaksjon.

Minuttartikler
Det skrives spaltemetere opp og ned om global oppvarming, CO2-forurensing, Paris-avtalen og togradersmålet som står i fare. Bestemor Oddbjørg Langset i Molde leser det og verdsetter det, men vil selv være en annerledes stemme, nærmere hverdagen, litt uhøytidelig. – Klima angår alle, så jeg bidrar med mitt og satser på at noen har glede av det, sier hun. Og så skriver jeg så kort jeg kan, det tar et minutt å lese, ikke det engang. Hvem vet, kanskje det har en virkning i det lange løp?

Blomstereng
Da jeg var lita, ble graset slått med ljå da det blomstret. Frøa falt ned og graset ble kjørt med hest til løa. Det tar noen år å utvikle ei vakker blomstereng. Den er mager og helt klimavennlig. Graset legger du rundt bærbusker og som jorddekke på åkeren. Spiselige vekster må prioriteres i framtidas hager, pga. matmangel. Les siste kapittel i NASA-guru James Hansen sin bok «Storms of my Grandchildren». Da får du vite hvor mye vi må redusere våre klimagassutslipp. Norsk oversettelse på hjemmesida til Besteforeldrenes klimaaksjon, hinter ei mormor. (6. jun)

Plast i naturen
Vi får gjøre det vi greier. Kan tro en femåring blir raskt flink til å plukke plast! Jeg går med et plastnett i handa, og vi plukker det vi orker på vår vei hjem – hver gang. Alle monner drar, hinter ei mormor i Besteforeldrenes klimaaksjon. (15. april)

Våronn
Inspirert av de unge økologisk dyrkere, satte jeg potet rett nedi kvist og tang fra i fjor. Ei bondebønne mellom, litt jord oppå hver potet og masse hint til skolebarn som gikk forbi, om at det er lurt å sette ned en potet. Da får du ti nypotet. Nam, nam, med smelta smør, var vi alle enige om! Litt ekstra utstrekking før kvelden, men jammen føles det godt å ha lagt sin energi inn i globalt perspektiv, tenker ei mormor i Besteforeldrenes klimaaksjon. (1. april)

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Steinar Høiback | 20.06.2017

    Veldig bra å lese om hvilken innsats som gjøres av bestemor Oddbjørg, fine innslag i avisene,

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*