Byggeplasser og klimagassutslipp

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  onsdag 24. mai 2017
 • AV:
  Knut Bryn
Bygging_04b

Det er betydelige CO2-utslipp på norske byggeplasser – først og fremst fra anleggsmaskiner, transport og oppvarming. I en fersk rapport fra DNV-GL (Veritas) er utslippene på landsbasis beregnet til 420.000 tonn/år, like mye som fra alle personbiler og andre lette kjøretøyer i hele Oslo. Men rapporten viser også at det er gode muligheter for å redusere utslippene kraftig. Med bedre planlegging og nye maskiner kan de skjæres ned til bare 1 prosent av dagens.

Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Energi Norge, Norsk Fjernvarme, Enova og Bellona, og ble presentert på et seminar i Oslo 23. mai. For å redusere CO2-utslippene må maskinparken ha elektrisk drift. Strømforsyningen til byggeplassene må ha større kapasitet enn det som er vanlig i dag, men ikke nødvendigvis større enn det bygningene skal ha når de er ferdige. Dette er altså et spørsmål om planlegging.

Fossilfrie byggeplasser er innen rekkevidde med dagens teknologi, men myndighetene må legge til rette for de nødvendige endringer med juridiske og økonomiske virkemidler. Representanter for byggebransjen gir uttrykk for at de er klare for omstillingene, men vil ha dialog med myndighetene.

Se hele rapporten: utslippsfrie byggeplasser rapport mai 2017

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Steinar Høiback | 24.05.2017

  Fossilfrie byggeplasser er innen rekkevidde med dagens teknologi, men myndighetene må legge til rette for de nødvendige endringer med juridiske og økonomiske virkemidler. Representanter for byggebransjen gir uttrykk for at de er klare for omstillingene, men vil ha dialog med myndighetene.

  Dette er et viktig utsagn fra bransjen og når de erklærer seg klare for omstilling til fossilfrie byggeplasser så må vi etterlyse dialogen og drahjelpen fra myndighetene.
  Dette kan fremstå som et konstruktivt innspill fra denne bransjen så hva svarer myndighetene?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*