Til minne om vår første miljøvernminister

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    tirsdag 23. feb 2016
  • AV:
    Redaksjonen

gjærevollI år er det 100 år siden den kjente botanikeren og verdens første miljøvernminister, Olav Gjærevoll ble født. Onsdag 24. februar snakker datteren Inger Gjærevoll om farens liv og virke i Hospitalkirken i Trondheim. Selv er hun med i Besteforeldrenes klimaaksjon, og tror at faren ville vært svært bekymret for den klimautviklingen vi har nå. – Han ville nok heller ikke passet inn i dagens forbrukersamfunn, forteller hun i et intervju med Adresseavisen. Han var en beskjeden mann på egne vegne. Men han var raus overfor barn og barnebarn, selv om det ikke handlet om ting og gjenstander. Han var opptatt av gjenbruk, vi kunne aldri kaste noe.

En faglig og politisk drivkraft
Som professor i botanikk nådde Olav Gjærevoll (1916 – 1994) ut til folket som få andre, og hans populære «Fjellflora» ble solgt i langt over 300 000 eksemplarer. Samtidig hadde han et langt virke i politikken, som mangeårig Arbeiderparti-politiker. Han satt på Stortinget fra 1965, og ble i 1972 Norges og verdens første miljøvernminister. Han var ordfører i Trondheim i sju år. I tillegg var han leder av Statens Naturvernråd i mer enn tjue år.

– I forbindelse med klimaforhandlingene i Paris og all problematikken rundt natur- og miljøvern – ønsket jeg å fremheve Olav Gjærevolls virke med etablering av en offisiell politisk posisjon tuftet på knallhard fagkunnskap og troverdig politisk ideologi, sier minnemøte-arrangør Anne Cathrine Due Aagaard til Adressa.

– Far jobbet alltid parallelt, forteller Inger Gjærevoll, som selv er en kjent botaniker og trofast støttespiller for Besteforeldreaksjonen i Trondheim. Men når han var på fjellet og satte seg ned ved dvergbjørka, så var han der. Da koblet han ut politikken. Men han var en arbeidshest, med en enorm kapasitet. Han var stadig ute og holdt foredrag, kurs og botaniske vandringer i tillegg til politikken. Han syntes aldri det ble gjort nok, sier hun.

– Vi kunne være uenig i enkeltsaker, men jeg beundrer ham for det han gjorde. Som barn ser man det ikke sånn, men i ettertid ser jeg jo at målet hans var å gjøre Norge og Trondheim, som var byen hans, til et bedre sted å være. Jeg blir litt frustrert noen ganger, når folk snakker om at politikere er maktsyke. Jeg synes ikke det er rettferdig. Jeg vet at mange bruker veldig mye av sin tid uten å få igjen noe annet enn å se saker blir vedtatt og fullført, sier Inger Gjærevoll.

hospitalkirken

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*