Engasjert for fred og miljø

trine eklundSynspunktene var tydelige og informasjonsmengden stor på møtet om «militær forurensing» i Fredshuset i Oslo mandag kveld. Krigen og krigsindustriens miljøødeleggelser er et underkommunisert problem. Ingen vil ta i det, heller ikke miljøbevegelsen, sa en engasjert møteleder Trine Eklund, medlem i alle tre organisasjoner som sto bak arrangementet: Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet, Bestemødre for Fred og Besteforeldreaksjonen. – Hva er det som er så hellig med militærvesenet, at det ikke tåler kritisk søkelys, og at ellers kritisk tenkende folk ikke tåler belastningen ved å snakke om det?

Et fortiet miljøproblem
Det forlanges at du og jeg skal sortere søppel og være miljøbevisste i hverdagen, sa Eklund. Men hvorfor skal vi gjøre det, når militærvesenet får lov å drive på som de gjør, og Norge skaffer seg stadig større inntekter fra salg av våpen – der resultatet ikke bare er ødelagte mennesker og byer og infrastruktur, men langsiktig destruksjon av livsmiljø, klima og helse, og av landbruksmuligheter. Hvorfor vil ikke media og politikere snakke om dette? Er de redde for at noen skal begynne å stille enda mer ubehagelige spørsmål, om selve militarismens hensiktsmessighet?

Trine Eklunds synspunkter ble fulgt opp av flere foredrag, ved Elisabeth Kristiansen fra Internasjonal Kvinneliga med et dystert lysbildeforedrag om militær miljøødeleggelse og klimaforurensing. Oljebrønner brenner fortsatt etter gulfkrigen 1990, kunne hun fortelle. Eva Fidjestøl snakket om atomkraft og atomvåpen, der hun gikk i rette med blant andre James Hansen og hans tro på ny kjernekraftteknologi som løsning på klimaproblemene. Fredrik Heldal fra Norges Fredslag snakket om krigens miljøkonsekvenser. Dessuten var Tormod Heier fra Forsvarets stabsskole der, med et foredrag om «Hvordan vil Forsvaret møte omstillingene til det grønne skiftet?» Han la ikke skjul på miljøbelastningene, men framholdt at de er blitt adskillig mindre i vår del av verden, enn det de var under den kalde krigen – etter at blant annet stående styrker er blitt kraftig redusert.

Berit Ås

Mange hadde ordet i debatten etter foredragene, blant dem Berit Ås, sosialpsykolog, tidligere leder av SV, grunnlegger av Kvinneuniversitetet og kanskje aller mest kjent for det hun har skrevet om herskerteknikker. Hun nærmer seg 90, men var klar og skarp som få andre: – Jeg lever på en helt annen klode enn mange av dem som nå slår an tonen i den offentlige debatten, sa hun. Da jeg satt på Stortinget var det ikke lov å selge våpen til land som er i krig eller truet av krig. Nå havner norske raketter hos terroristregimet i Saudi Arabia – via smarte omveier selvsagt. Ute i verden tør ikke unge kvinner sette barn til verden, av frykt for misdannelser etter all miljøgiftene militæret har etterlatt seg. 90 % av dem som dør og blir lemlestet i moderne kriger er sivile, mange barn. Men hvem er det som sitter her på dette møtet i dag? Gamle og halvgamle kvinner og noe få eldre menn! Fortrenging, fortrenging! Forledning, forledning – det er det alt sammen dreier seg om! Hvordan har de forresten tenkt å forsvare oss med bombeflyet F-35, de nye drapsmaskinene som vi nå skal betale milliarder for? Det vil jeg veldig gjerne vite. Og hvor mange skal drepes og ødelegges for livet rundt om i verden for å skaffe oss valutainntekter, per barnehageplass i Norge så og si? Er det noen skal kan svare på det!

Birgitte Grimstad, freds- og miljøaktivist siden 1960-tallet, underholdt med sang og opplesing.

Birgitte Grimstad, freds- og miljøaktivist siden 1960-tallet, underholdt med sang og opplesing.

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Ola Dimmen | 20.01.2016

    Hurra for damene, gamle ørner flyr igjen! Dei har så rett i sitt engasjement for fred og mot militære øydeleggingar. Desverre er norske politikarar like løgnaktige i forhold til krig/fred som i klimapolitikken, så takk til damene som ikkje lar seg dupere av makta!

  2. Trine Eklund | 21.01.2016

    Takk til Ola Dimmen, Halfdan Wiik og BKA. Vi «damene» gleder oss til å samarbeide med dere – og også få partiene til å fokusere tema

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*