Geriljabrodering i Drammen

KS 05012016 Klimafestival 112 Elisabeth Briseid (3)
Elisabeth Briseid i Besteforeldreaksjonenstarter 2016 med å stille ut sine protestbroderier. Foto: Katrine Strøm / Dagsavisen Fremtiden

Bestemor Elisabeth Tveter Briseid i Drammen leverer en protest med sting, skriver Dagsavisen i en reportasje fra hennes broderiutstilling på biblioteket. Den kan sees på som en myk innledning til Klimafestivalen som Besteforeldreaksjonen arrangerer fra 16. til 24. januar sammen med flere andre aktører. «Bestemors klimaprotest» er ment som inspirasjon og oppmuntring til alle som liker å uttrykke seg med hendene, sier Elisabeth. – Det er håp i hvert stikk, og kanskje spesielt etter Paris-avtalen. Budskapet hennes kan likevel være både direkte og provoserende: «Kloden dør – tut og kjør!» er én av meldingene hun møysommelig har festet til lerretet

Bilde broderiutstilling«Nåledrodling»
Kvinnekultur med nål og tråd stikker seg ikke ofte fram, og når det gjelder broderier med tekst tenker vel de fleste av oss på «Hjem kjære hjem», «Guds fred» og «God jul». Rett nok har man også sett slikt som «Spis opp maten, livet er kort» og «Hold kjeft og kyss meg», men politisk broderikunst i det offentlige rom er noe nytt.

Jeg tenker at dette er min måte å ta til orde mot avmaktsfølelsen som man lett kan bli grepet av når det gjelder globale problemer, sier Elisabeth. Men det jo bare summen av alt vi lokalt og hver enkelt gjør og ikke. Jeg sitter ofte med sokkestrikking eller hekler grytekluter, liker å ha noe i hendene og gleder meg over farger, slik vi kvinner alltid har gjort. Og her fant jeg ut at jeg kunne kombinere denne gleden med å gi uttrykk for det som ligger meg på hjertet. Jeg hadde overhodet ikke tenkt på noen utstilling da jeg begynte. Jeg hadde bare lyst til å bruke hendene – og samtidig få lufta engasjementet mitt!  Skape noe og ha det moro. Og det har virkelig vært utrolig artig å sitte her og klekke ut både det ene og det andre, korte og lange tekster.

Det var jo ekstra gøy at avisene var interessert. Slik at jeg fikk komme ut til flere med det jeg har å si – eller sy! Til journalisten forteller hun om at når hun begynner på et broderi, vet hun ikke hva det skal stå. Det blir en slags «nåledrodling», sier hun. Men da kan for eksempel flyselskapene få denne: «Vi flyr deg dit du vil – og du får en varmere klode på kjøpet!»

Stikkene hennes skjermer ingen: «Skjerp dere, oljefantaster i LO. Det er ingen jobber på en død planet», lyser det fra en blå bakgrunn. – Jeg siterer lederen for International Trade Union Confederation, Sharan Burrow. Det er ganske løfterikt og viser at det er helt feilaktig å tenke at fagbevegelsen står sammen om å fortsette oljeutvinning med fullt trøkk, som vi kan få inntrykk av her i Norge, sier Briseid.

Foto: Gry Iren Bårdsnes

Foto: Gry Iren Bårdsnes

Festivalen Drammen
Byttefest, fakler og Nina Jensen skal skape engasjement når Klimafestivalen 112 avholdes 16.-24. januar.

Den profilerte WWF-lederen Nina Jensen kommer til Bragernes menighetshus 18. januar. To dager senere har jussprofessor Beate Sjåfjell fra Universitetet i Oslo foredrag om Grunnloven som klimaforsvarer. – Jeg hørte henne første gang i 2014. Hun er en kapasitet i miljøet, sier Elisabeth Briseid.

Forfatternes klimaaksjon representeres ved Tom Egil Hverven, som leser i Strømsø kirke til toner av Anders Eidsten Dahl 16. januar. Åpningsdagen er det også byttefest på Strømsø og fakkeltog fra Ypsilon. Operakoret, Espen Jørgensen og Håvard Lilleheie er andre festival-trekkplastre.

Program Klimafestivalen Drammen

Foto: Andrea Rygg Nøttveit/Framtida.no

Noen av bBroderiene hadde Elisabeth også med på Klimatoget til Göteborg 3. desember. Foto: Andrea Rygg Nøttveit/Framtida.no

Foto: Gry Iren Bårdsnes

Fra Drammen bibliotek. Foto: Gry Iren Bårdsnes

Foto: Gry Iren Bårdsnes

Fra Drammen bibliotek. Foto: Gry Iren Bårdsnes

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Ola Dimmen | 08.01.2016

    Gratulerer! Du skaper eit uttrykk som overraskar og fenger. Spenninga som oppstår mellom det tillsynelatande private broderiarbeidet og den universelle og aktuelle bodskapen er flott!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*