Demonstrerte for vendepunkt i klimapolitikken

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    fredag 22. jan 2016
  • AV:
    Redaksjonen
Vendpunkt 21 jan
NORGE MÅ SNU: Bra oppslutning om den første Vendepunkt-demonstrasjonen foran Stortinget 21. januar.

En bred allianse av trossamfunn, miljøbevegelse og fagbevegelse demonstrerte i går foran Stortinget for et vendepunkt i klimapolitikken. Naturvernforbundet, Islamsk Råd, Korsvei-bevegelsen, Norges KFUK-KFUM, Natur og Ungdom, Framtiden i våre hender, Fagforbundet, Besteforeldrenes klimaakasjon og Norsk Bonde- og Småbrukarlag var blant organisasjonene som deltok for å legge press på at norske politikere følger opp klimaavtalen fra Paris. – Bare en måned etter Paris ser det ut til regjeringen har glemt hva de har vært med på å vedta, sa Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, i sin appell.

Grønn jihad
Olje- og energiminister Tord Lien la opp til økte utslipp da han denne uka delte ut nye utvinningstillatelser til oljeindustrien. I går ble det bekreftet at 2015 var det varmeste året som noensinne er målt og for første gang i historien er jordas temperatur mer enn en grad over da målingene startet. Med dette dystre bakteppet engasjerer stadig flere seg i klimakampen og for at Norge må øke sin innsats.

Blant appellantene foran Stortinget var også imam Ibrahim Saidy fra Islamsk Råd som snakket om hvordan vi skal bevare livsgrunnlaget på kloden. – Klimaspørsmålet er et spørsmål om kjærlighet til mennesker og natur. Dette er vår grønne jihad, sa Saidy.

Før klimamøtet i Paris marsjerte folk over hele verden for en rettferdig og ambisiøs klimaavtale. Demonstrasjonen i dag var den første av fire demonstrasjoner før valget i 2017 og ble arrangert i anledning den landsdekkende Klimafestivalen. Med allsang, slagord, bannere og appeller ble det demonstrert for følgende krav:

  • hakltbrekken vendepunkt– La oljen i Arktis bli liggende

Skal Paris-målene nås må mesteparten av oljen og gassen bli liggende i bakken.

  • 100 000 nye klimajobber

Regjeringen må legge til rette for minst 100 000 nye jobber som bidrar til å redusere klimagassutslipp og omstille Norge.

  • – Vis rettferdighet

Norge må følge opp sine forpliktelser med kraftige utslippskutt innenlands, og øke støtten til omlegging og skadebegrensning i Sør.

Se også reportasje i høgskolebladet «Journalen» HIOA:
http://journalen.hioa.no/journalen/Innenriks/2016/01/25/kald-start-pa-demonstrasjonsserie-for-klimaet 

God stemning. Holmlia Tween Sing og HoBaKLUZZ underholdt.

God stemning. Holmlia Tween Sing og HoBaKLUZZ underholdt demonstrantene.

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*