Fortrenging som norsk spesialgren

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    mandag 20. jul 2015
  • AV:
    Redaksjonen

amundsenFolk flest over hele verden blir stadig reddere for klimaendringer, viser en ny stor undersøkelse. Men nordmenn er fortsatt mest redd for innvandring. Vi fornekter ikke fakta, vi bare fortrenger og ignorerer det vi vet, skriver Carl Morten Amundsen i en kronikk på nrk.no. Vi tror – med våre ledende politikere til høyre og venstre – at klimaproblemene lar seg løse uten at det egentlig er nødvendig å revurdere noe som helst. At Arktis smelter er alvorlig og alarmerende, det vet alle. Men det gir også en mulighet til nye oljeeventyr lengre mot nord! For det kan vel ikke være noe enten–eller, og problemer er jo bare «utfordringer». Eller …?

Mental fortrengningsteknikk
Nordmenn flest tror på FNs klimapanel, skriver Amundsen. Men når arbeidsledigheten stiger, og vi vil etablere arbeidsplasser, så gjør vi slik vi har pleid å gjøre i de siste 45 år: Vi bygger ut et nytt olje- eller gassfelt. Og det ser ut til at vi har tenkt å fortsette slik også nordover, forbi iskanter – gamle og nye, så havvannet spruter om riggen!

Alle politiske miljøer, men særlig sosialdemokratiet har utviklet denne fortrengningsteknikken til fullkommenhet, mener han. Man forsøker å oppheve motsetninger og skape såkalte «vinn-vinn-situasjoner» overalt. Det er ikke for ingenting at vår egen Gro Harlem Brundtland, under slagordet «Ild og vann – hand i hand», ble hele verdens «miljøvernminister». Det var hun som fant opp «bærekraftighet», et av vår tids mest misbrukte politiske begrep. Det var hun som la opp til at økonomisk vekst og miljøvern ikke står i motsetning til hverandre.

Legger vi godviljen til har vi ikke problemer, bare utfordringer, og alt henger sammen med alt. Denne nyskapende politiske posisjonen gjør det mulig å være like glødende engasjert for klima som for oljeutvinning.

Carl Morten Amundsen mener tida er inne til å riste av oss karbonamnesien og konfrontere oss med alvoret. Men han er redd at norske politikere heller mumler til seg selv at vi bare skal ha litt is i magen. Vi kan jo satse på at vi har fått bedre teknologi om noen få år, noe som kan få fart i dette «grønne skiftet» som alle vil ha. Unntatt de som er ute og kjører vannscooter i solnedgangen, altså.

Vi kan utsette dette litt, kan vi ikke det da? Is i magen? Spørsmålet er om isen fremdeles er der i magen, eller om den har smeltet samtidig med den gamle iskanten?

Les hele kronikken på nrk.no: http://www.nrk.no/ytring/jeg-er-en-klimafortrenger-1.12449522

Kommentar fra Ola Dimmen

Kommentar fra Ola Dimmen

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Astrid | 21.07.2015

    Jo mere humor jo bedre! Stå på Ola!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*