Miljødirektorat med hodet i sanden

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    mandag 24. nov 2014
  • AV:
    Redaksjonen

Miljødir logo«Kunnskapsgrunnlag for lavutslippsutvikling» er den lovende tittelen på rapporten som Miljødirektoratet la frem i oktober. Men store mangler gjør at det er fare for at vi bare får mer av det samme som så langt ikke har monnet, skriver professor Carlo Aall i en kronikk i Bergens Tidende. Viktige perspektiver fra klimaforskningen er utelatt. Han synes blant annet det er underlig at rapporten ikke har fanget opp debatten om hvorvidt deler av de fossile energireservene må bli værende i grunnen. De fleste partier har allerede akseptert dette som en relevant problemstilling, selv om de synes å mene at det bare skal gjelde for andre land.

carlo 3Hva er «norske» utslipp?
Carlo Aall er professor og forskningsleder ved Vestlandsforskning i Sogndal, og har gjennom mange år markert seg med kritisk søkelys på norsk miljø- og klimapolitikk. Han mener at rapporten fra Miljødirektoratet gir feil bilde av hva som skal regnes som norske utslipp. Mest øyenfallende av det som faller utenfor klimagassregnskapet vårt, er nordmenns omfattende reiser med fly i utlandet. Utenriks sjøfart er heller ikke med, selv om det i utslipp tilsvarer hele det norske offisielle utslippet av klimagasser. Oljefondets investeringer medfører også store utslipp. Og elefanten i rommet er klimagassutslipp som er forårsaket av at andre land bruker norsk olje, gass og kull. Dette motsvarer om lag 15 ganger de offisielle norske utslippstallene.

Behov for negativ vekst
Miljødirektoratet stikker hodet i sanden ved å godta så mange av de åpne og skjulte premisser for den offisielle klimapolitikken, mener Aall. En alvorlig mangel er at de avviser redusert økonomisk vekst som aktuelt tiltak for å redusere utslipp av klimagasser. Dermed kobler rapporten seg fra en pågående debatt internasjonalt om «degrowth». Tankegodset er kjent, og ble fremmet i den norske miljødebatten på 1960, 70 og 80-tallet, men siden da har det vært stille i Norge.

Denne debatten er mulighetsorientert, skriver Aall, og dreier seg om hvordan man kan utnytte «negativ vekst» til å skape et mindre energi-, ressurs- og utslippsintensivt samfunn.

Les kronikken i Bergens Tidende: http://www.bt.no/meninger/kronikk/Med-hodet-i-sanden-3245827.html

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Ola Dimmen | 24.11.2014

    Skremande lesnad! Først prøve fleire av statsrådane som no sit i regjering å så tvil ved FN rapportane, og dei er vel fortsatt klimafornektarar, eller rettare, vitskapsfornektarar. Så gjalt det å teie i hel klimasaka og ikkje nemne klima som viktig sak i talar og ikkje sette klima på dagsorden. No er vi inne i ei periode med borforklaringar og løgn, og NB! med Miljødirektoratet som viktig støttespelar! Jmf. Pål W. Lorentzen sin artikkel i BT, sitat: «Norge er ikke i nærheten av å føre en forsvarlig og bærekraftig klimapolitikk. Å påstå bærekraft er å uttale seg mot bedre vitende. Et annet ord for dette er å lyve for folket – å føre folket bak lyset.» Skulle gjerne vist om Miljødirektoratet er instruert av regjeringa til å formidle regjeringa sine standpunkt. I så fall har Miljødirektoratet utspelt si rolle som faginstans og er ikkje lenger truverdig i klimasaka.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*