21 tips: Slik får du ned dine klimautslipp

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    fredag 11. apr 2014
  • AV:
    Redaksjonen
utslipp motsvarer
Sammensetningen av kostholdet betyr mye for familiers og enkeltpersoners klima-fotavtrykk

Verden befinner seg nå i den øvre enden av skalaen av de ulike utslippsscenariene fra FNs klimapanel. Det haster med klimavalg og klimakutt, på mange hold og i mange sammenhenger – av politikere og offentlige myndigheter, bedrifter og enkeltmennesker. Det betyr noe hva den enkelte gjør. Den svenske avisen Dagens Nyheter har samlet det de kaller eksperttipsene: de 21 beste råd om hva du du kan gjøre for å redusere dine egne utslipp og ditt eget klimafortavtrykk. Reising og bilbruk er selvsagt viktige, men også andre deler av ditt private forbruk kan ha betydning. «Påverka med plånboken och valsedeln.»

Resorna och bilen
1. Åk kollektivt, cykla eller gå så mycket som möjligt. Prova en elcykel eller en lastcykel (om du bor i stan).
2. När du behöver åka bil: Gå med i en bilpool, använd hyrbil, eller ta taxi.
3. Om du behöver äga en bil: köp en bränslesnål bil, en elbil eller en hybridbil. Om du har tjänstebil är förmånsvärdet lägre för miljöbilar. 

Maten
4. Ät mer vegetariskt. Köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 50 procent sedan 1970. Att dra ned på köttet är både bra för klimatet och för hälsan.
5. Släng mindre mat. Planera dina inköp så att du hinner äta upp maten innan den blir dålig. Förvara maten så att den håller längre: kött och mejerivaror i kallaste delen av kylskåpet och grönsaker där det är varmare.
6. Ät mindre men mer klimat-smart kött. Om du byter ut hälften av nötköttet mot fläsk eller kyckling minskar dina klimatutsläpp med 0,4 ton per år. 

Bostaden
7. Välj bostad nära jobbet, både för miljön och för att du får mer tid med vänner och familj. Om det inte går: välj en bostad nära lokaltrafik eller på cykelavstånd till stan. En billigare bostad långt utanför stan kan bli dyr på grund av alla transportkostnader.
8. Välj ett elbolag som har avtal med miljömärkt el från förnybara källor.
9. Dra ned på elkonsumtionen. Byt ut gamla vitvaror mot nya energisnålare.
10. Välj fjärrvärme om det är möjligt. Ligg på fjärrvärmeverken att använda förnybar energi. Sänk temperaturen.
11. Om du äger ett eget hus: se över isoleringen och hur täta dina fönster är. En dåligt isolerade villa släpper ut mycket mer än en energieffektiv.
12. Investera i egenproducerad el från solceller om du har möjlighet. 

Flyget och semestern
13. Flyg så lite som möjligt. Ordna resfria möten. Om ni har möten via internet slipper du dessutom vara borta länge från hem och familj. Tåg i stället för flyg Stockholm-Göteborg släpper ut 0,1 ton mindre koldioxid.
14. Åk på semester till Europa. En flygbiljett tur och retur till Thailand för en person släpper ut lika mycket växthusgaser som en genomsnittlig bil gör under ett helt år. Du kan åka fyra gånger till Mallorca på samma utsläpp.
15. Om du flyger: stanna borta länge. Se flyget som den lyx det var på 1960- och 70-talet, då det var spännande och coolt att ha varit på charterresa. 

Arbetet och livet
16. Om du vill, kan och har råd: gå ned i arbetstid. Då kan du konsumera mindre men får mer fritid och mer tid för vänner och familj. Att gå ned till 80 procent deltid kan minska dina utsläpp med 1,5 ton koldioxid om året.
17. Återvinn, laga och återanvänd, köp och sälj begagnat när det är rimligt. Vitvaror är bättre att köpa nytt, eftersom de är miljövänligare och energisnålare.
18. Gör medvetna val. Påverka med plånboken och valsedeln. Stötta organisationer som arbetar med klimatfrågor och påverka makthavare på alla nivåer: från ordföranden i bostadsrättsföreningen till EU-parlamentarikern. 

Banken och börsen
19. Se över ditt sparande. Kontrollera hur dina pengar är placerade på banken och i pensionssystemet. Allmänna pensionsfonderna har 32 miljarder kronor investerade i bolag som främst sysslar med fossil energi. Gör ett aktivt pensionsval.
20. Kräv bättre information från pensionsmyndigheterna och banken om hur fonder placerar sina pengar. 

Politiken
21 Det är valår. Ställ krav på politikerna och rösta på dem som prioriterar klimatfrågan. Kontrollera vad de anser om klimatet och vilka klimatlöften de ger, om koldioxidskatt, energisystemet, kollektivtrafik och godstransporter till exempel. Kryssa för miljömedvetna kandidater i ditt parti.

(fra Dagens Nyheter 05.04.2014)

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!