Verdens koseligste klimatiltak

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    lørdag 2. nov 2013
  • AV:
    Redaksjonen

levend elysNorge har Europas største forbruk av levende lys per innbygger. Hvis alle hadde vært svanemerka, ville klimagassutslippene blitt redusert like mye som ved å fjerne over 21 000 biler fra veiene, skriver svanemerket.no. Mørke høstkvelder blir lune og fine når du tenner lys. Bruker du svanemerka lys, gjør du i tillegg kloden en tjeneste. Vi mener ikke at klimaproblemene kan løses ene og alene ved bruk av stearinlys. Lang i fra, Men oppgaven er så stor at alle må bidra. I stort og i smått. Til hverdag og fest. Og kose deg i høstmørket vil du sikkert uansett, så da er det jo fint at du samtidig kan spare klimaet for ytterlige utslipp akkurat da.

Miljøvennlig kvalitet

De lysene som slipper gjennom Svanemerkets trange nåløye, består av minst 90 prosent fornybar råvare. Det betyr at de er stearinlys, ikke parafinlys. Parafin er et petroleumsprodukt, og som alle andre produkter av fossil olje, bidrar de til klimaproblemet. Den fornybare stearinen er laget av vegetabilske oljer, og slipper ikke ut ekstra CO2 ved brenning. Ikke soter de så fælt, heller. Dette har lysprodusentene dokumentert, og Svanemerket dobbeltsjekka.

Det er mange forskjellige svanemerka kvalitetslys i butikkene. Åhlens, ICA, Rimi og Coop er noen av dem som selger slike lys. Både kronelys og kubbelys av stearin kan bli svanemerka. Telys med aluminiumskopp kan det ikke. Aluminium er et svært kraftkrevende metall å bruke. Og huskeregelen er: Det som krever mye energi, er som regel ikke klimavennlig. Og når telyskoppene heller ikke blir gjenbrukt, kan ikke telysene bli svanemerket. Fordi svanemerka produkter skal være gode miljøvalg på alle sett og vis.

 

Spre klimavett,
del denne saken!