Debatt om klimasøksmål og politikk

  • DATO: 
    27/10/2020
  • Klokkeslett: 
    kl 19:00 til kl 20:30
  • STED: 
    Youngs Oslo

Bør Høyesterett styre norsk klimapolitikk?

Onsdag 4. november starter Klimasøksmål Arktis i Høyesterett. Temaet i rettssaken er grunnlovens paragraf 112, som sier «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares». Greenpeace, Natur og ungdom, Naturvernforbundet og Besteforeldrenes klimaaksjon mener staten brøt denne loven da de tildelte nye oljelisenser i Arktis i 2016. Saken har siden vært oppe i Tingretten og Lagmannsretten, og nå skal den behandles i Høyesterett.

Kritikere av søksmålet har ment at søksmålet er en rettsliggjøring av demokratiet, og Aftenposten skrev på lederplass i 2016: «Domstolene skal ikke styre klimapolitikken». Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i Aftenposten, kommer til oss for å diskutere saken. Jurist Jenny Sandvig er fagdirektør ved Norges institusjon for menneskerettigheter, og vil belyse diskusjonen om rettsliggjøring og demokrati.

Siden søksmålet i 2016 har regjeringen fortsatt å lyse ut et rekordstort antall nye oljelisenser. I debatten stiller også Tony Christian Tiller, statssekretær for olje- og energidepartementet, for å diskutere hvordan dette lar seg forsvare gitt klimakrisen vi står oppi. Han møter Therese Woie, leder i Natur og Ungdom, til debatt.

Arrangementet blir streamet, og det er også mulig å se debatten på Youngs i Oslo, hvor det er plass til 90 personer i henhold til smittevernsregler.

Det er gratis inngang, men man må melde seg på, det kan gjøres her:
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfLbL2YYfN…/viewform…

Spre klimavett,
del denne saken!