BARNAS KLIMA, VÅR SAK – RETTEN TIL EN TRYGG FRAMTID

Besteforeldrenes klimaaksjon vil inspirere, overbevise og presse myndighetene til en politikk som kutter utslipp til et nivå som er forenlig med et varig trygt liv på Jorda. «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares.» Grunnloven § 112

Aktuelt

Norsk høyesterett like modig?

– Urgenda-dommen har sprengt grenser, sa Besteforeldre-leder og pensjonert advokat, Steinar Winther Christensen. – Utfordringen for vår egen Høyesterett blir å vise samme klare tanke og mot som dommerne i den enstemmige avgjørelse fra Nederland. Onsdag kveld deltok han på et møte i Klimahuset, der Urgenda-leder Marjan Minnesma var med og delte sine erfaringer med norske venner.

Ja eller nei til karbonfangst?

Besteforeldrene er enige om målet, men ikke alltid om veien til målet. En storsatsing på CO2-fangst, i samarbeid med bl.a. sementprodusenten Norcem, er et ja til barns framtid, mener BKA Grenland og lokallagsleder Vidar Jørgensen. – Andre mener det er å begynne i feil ende. I stedet trenger vi karbonavgifter som favoriserer mer klimavennlige produkter med mindre fotavtrykk.

Vil endre verden

– Jeg føler meg som gubben i visa til Vidar Sandbeck, som satt i kveldinga og koste seg med skjellinga. Jeg sitter og teller medlemmer – like ivrig opptatt av hver eneste som drypper inn. 18 bare i dag – hvor mange blir det i morra, tro? «Prosjekt 5000» er Steinar Winther Christensens baby. Som leder har han erfart at 100 % frivillighet blir for tungt. – Vi drukner i krav, og forventinger til oss selv, slik det er nå!

Rapport fra Vesterålen

Besteforeldrenes vervekampanje går bra. Fra Vesterålen rapporterer lokallagsleder Wenche Cumming at det går veldig bra. – Jeg har tro på det vi driver med. Da vi starta lokallaget her, like over nyttår, var vi 23 medlemmer. Nå er vi over 70 alt, og flere skal det bli! Det gjelder å være frempå. Som da jeg var og holdt foredrag i en lokal pensjonistforening. Det blei åtte nye medlemmer der og da.

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  tirsdag 20. okt 2020
 • AV:
  Redaksjonen

«Bruk hodet, vi har bare én klode!»

Klimaendringer kan ødelegge oss, – men også være en vei til et nytt og bedre liv, mener forfatteren Andrew P. Kroglund. Han har reist verden rundt og sett hva som skjer. Da han nylig ga ut en stor, tykk bok om temaet – med den talende tittelen «Termostat» (Solum, 2020) – ble han invitert med på Besteforeldrenes digitale klimakafé. Foredraget hans der kan du nå også få med deg her.

Hva er viktigst for oss?

En generasjon som har hatt det så bra, men etterlater seg så store problemer, – og har valgt oss ledere som er så unnvikende, – hva sier vi til barnebarna? Og hva gjør vi i lys av forskernes advarsler? spør Eva Ormåsen i Brumunddal. Den pensjonerte læreren er med i landsstyret for BKA. – Det kan rett og slett ikke fortsette. Å innse dette, har gjort noe med meg, skriver hun i Hamar Arbeiderblad.

Tenk deg om, bli med!

Besteforeldrenes klimaaksjon har sitt faste slagord: Barnas klima – vår sak! Alle som er enige, kan bli medlem. Ja, BØR bli medlem! – Det er budskapet når Steinar Winther Christensen og andre fra organisasjonen nå slår til med en egen «Prosjekt 5000»-video. – Tenk deg om! Hjelp oss i arbeidet med å overlate en bedre verden til barna! Det koster bare 300 kroner i året. 150 for støttemedlemmer.

Erfaringer fra Nederland

For snart et år siden ble Urgenda-rettssaken avslutta med full seier for miljøinteressene. Høyesterett fastslo at regjeringen plikter å redusere landets klimautslipp med minst 25 prosent innen utgangen av 2020. Onsdag 21 oktober vil Urgenda-leder Marjan Minnesma til Oslo dele sine erfaringer med de norske miljøorganisasjonene – foran ankesaken som starter 4. november.

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  fredag 16. okt 2020
 • AV:
  Synnøve des Bouvrie

Tromsø tenker nytt

Lokale politiske stridsspørsmål er ikke bare lokale. I Tromsø har Arctic Center-saken aktualisert noen av de mest sentrale spørsmål i vår tid og ved stortingsvalget 2021 – klimakrisen og naturkrisen. – Valget sto mellom et «business as usual»-alternativ og et «tenk nytt»-alternativ, sier Synnøve des Bouvries fra Besteforeldrene i byen. Og det ble til slutt en viktig seier som peker framover!

Superververen!

Mange kjenner Gro Nylander, forfatter, foredragsholder, ammeguru, feminist og besteforeldreaktivist på sin hals. «Etter hvert som jeg i løpet av livet har engasjert meg i saker og sett dem gå framover, øker troen på at det nytter å stå på», sier hun. Kanskje er det troen som gjør utslaget. I alle fall er det ingen som slår henne når det gjelder å stå på og verve nye medlemmer til Besteforeldrenes klimaaksjon!