Grønt skifte = utrygghet?

Står vi i valget mellom miljø og arbeidsplasser? Må du lukke øynene for klimaproblemene for å jobbe i olja? Den som sitter fast i den slags enkle motsetninger, vil ha godt av å lese det Herdis Rosland Eide, rengjører på Statfjord B, skriver om «det grønne skiftet» – sett nedenfra – i Bergens Tidende. Innlegget utløste et sympati-innlegg fra Bjørghild des Bouvrie i Besteforeldrenes klimaaksjon.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Ung? Miljøbevisst? Bekymra?

De gigantiske støttepakkene til oljeindustrien forteller hvilke mektige allianser som styrer Norge og hvem politikerne i flertallspartiene hører på, skriver kommunikasjonsrådgiver Jan-Henrik Kulberg. Ikke barn og unge, som har demonstrert i gatene utenfor Stortinget, med rop og sang for en kursendring. «Men sånne som meg, som har møter inne på Stortinget med dem som tar avgjørelsene.»

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Heme igjen i Bergen!

En stor skare familie og venner, besteforeldre og sykkelentusiaster – store og små – tok imot Normann Natland da han kom til Bergen i dag, etter avtråkk fra Alta 10. mai. Noen syklet med på sjarmøretappen inn til Festplassen og et uformelt godværsarrangement med appeller og sang. Blant appellantene var ordfører Marte Mjøs Persen (Ap), som framholdt verdien av fellesskap, og å løfte i flokk.

Les mer…

3kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Prioritér sykling og gange!

21 organisasjoner har gått sammen om å kreve økt nasjonal satsing og tilrettelegging for sykling og gange — for mer hverdags- og fritidsaktivitet for mennesker i alle aldre. I en felles uttalelse til Nasjonal Transportplan (NTP 2022—2033) viser de til at Stortinget har vedtatt et mål om 8 % sykkelandel, med 20 % i byene, og at 8 av 10 barn skal sykle eller gå til skolen. Da må politikerne skjerpe seg!

Les mer…

3kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Skal barna bli tapere?

Barneombudet mener barn overkjøres i spørsmål om miljø og klima, og har anbefalt Besteforeldrenes klimaaksjon å vende seg til statsministeren om saken. Dette blir nå gjort. «Hva gjør din regjering … På hvilken måte mener du at barna blir hørt i en sak som mange mener legger deres fremtidstro i grus? Vi ønsker svar på dette», skriver Steinar Winther Christensen i brev til Erna Solberg.

Les mer…

5kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Song, dikt og klima

Det vart ei fin markering i parken i Dale i Sunnfjord då Normann Natland kom dit i går. 25-30 bygdefolk var samla for å høyre han fortelje frå «sykle for klima»-turen frå Alta. Lærar og trekkspelar Torodd Fagerheim akkompagnerte allsongen, medan Erik Solheim, den tidlegare leiaren i Naturvernforbundet, hadde tatt vegen frå Førde for å halde ein appell – på rim for dei imponerte tilhøyrarane!

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

– Kan ikke fortsette som før

Vi trenger et nytt økonomisk system som ikke undergraver vårt eget livsgrunnlag, heter det i et opprop fra 75 enkeltpersoner og et knippe organisasjoner, deriblant Besteforeldrenes klimaaksjon. Valget i 2021 må dreie seg om en ny utviklingsmodell, og tiltak for systemendring. «La oss ta demokratiet i bruk til det det var ment for – å utforme et samfunn som vi, naturen og fremtiden kan leve med.»

Les mer…

7kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Oljefondet, etikk og klima

Etikkutvalget for Oljefondet vil utvide kontrollen av pengeplasseringene, men ikke gå så langt som til etisk risikovurdering på forhånd, før en eventuell investering. Sammen med ti miljø- og utviklingsorganisasjoner utfordrer nå Besteforeldrenes klimaaksjon norske politikere. Flere private fond praktiserer slik forhåndsfiltrering, og det er ingen grunn til at staten skal henge etter, skriver de i en kronikk på E24.

Les mer…

2kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

– «ein hardtrakka sti mot stupet»

Med sitt livslange miljøengasjement har Sidsel Mørck en helt egen plass i norsk litteratur. For noen år siden redigerte hun en månedlig dikt-spalte for nettsida vår, der hun trakk fram kjente og mindre kjente diktere, alle med et kritisk blikk på samtida og vår rovdrift på naturen. Alf Haugland var en av dem. – Dikta hans er sosiale i tendensen og inneholder mye ironi, humor og varme, sier Sidsel.

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Ber EU ta klima-lederskap

Sammen med foreldre- og besteforeldre-grupper fra hele verden har Besteforeldrenes klimaaksjon stilt seg bak et brev til EUs førende politikere, med oppfordring til «å implementere en besluttsom strategi for klimaet og økologisk omstilling». Initiativtaker er nettverket Parents for Future. «EU er ikke bare i en unik posisjon til å ta globalt lederskap, men har en moralsk forpliktelse til å gjøre det.»

Les mer…

2kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!