Klimavalg 2021

«Folk flest må bli en del av løsningen. Det må lønne seg å velge klima.» Besteforeldrene i Bergen har sendt brev til partiene – i dag trykt som kronikk i Bergens Tidende. Utgangspunktet er Norges nye klimamål med 50 prosent kutt i 2030. Vi har ti utfordringer til politikere som vil ta dette på alvor. Vi tror at dugnadsånden fra koronakrisen kan inspirere til felles innsats, og at valget i 2021 kan bli et klimavalg.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Med song mot klimakrisa

Kult! – seier Ola Dimmen når han får høyre at Universitetet i Agder har utlyst eit dokorgradstipend om «Sanglyrikk og klima». Som musikalsk grasrotaktivist og songskrivar har den pensjonerte læraren i Trondheim fått mange med seg til å kjenne på krafta i allsongen. – Kjenslene må med! Inga folkerørsle utan song! No ladar han opp til valet 2021, og syng ut mot politikarar som ikkje vil forstå klimaalvoret.

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Grønt skifte = utrygghet?

Står vi i valget mellom miljø og arbeidsplasser? Må du lukke øynene for klimaproblemene for å jobbe i olja? Den som sitter fast i den slags enkle motsetninger, vil ha godt av å lese det Herdis Rosland Eide, rengjører på Statfjord B, skriver om «det grønne skiftet» – sett nedenfra – i Bergens Tidende. Innlegget utløste et sympati-innlegg fra Bjørghild des Bouvrie i Besteforeldrenes klimaaksjon.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Ung? Miljøbevisst? Bekymra?

De gigantiske støttepakkene til oljeindustrien forteller hvilke mektige allianser som styrer Norge og hvem politikerne i flertallspartiene hører på, skriver kommunikasjonsrådgiver Jan-Henrik Kulberg. Ikke barn og unge, som har demonstrert i gatene utenfor Stortinget, med rop og sang for en kursendring. «Men sånne som meg, som har møter inne på Stortinget med dem som tar avgjørelsene.»

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Heme igjen i Bergen!

En stor skare familie og venner, besteforeldre og sykkelentusiaster – store og små – tok imot Normann Natland da han kom til Bergen i dag, etter avtråkk fra Alta 10. mai. Noen syklet med på sjarmøretappen inn til Festplassen og et uformelt godværsarrangement med appeller og sang. Blant appellantene var ordfører Marte Mjøs Persen (Ap), som framholdt verdien av fellesskap, og å løfte i flokk.

Les mer…

4kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Prioritér sykling og gange!

21 organisasjoner har gått sammen om å kreve økt nasjonal satsing og tilrettelegging for sykling og gange — for mer hverdags- og fritidsaktivitet for mennesker i alle aldre. I en felles uttalelse til Nasjonal Transportplan (NTP 2022—2033) viser de til at Stortinget har vedtatt et mål om 8 % sykkelandel, med 20 % i byene, og at 8 av 10 barn skal sykle eller gå til skolen. Da må politikerne skjerpe seg!

Les mer…

3kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Skal barna bli tapere?

Barneombudet mener barn overkjøres i spørsmål om miljø og klima, og har anbefalt Besteforeldrenes klimaaksjon å vende seg til statsministeren om saken. Dette blir nå gjort. «Hva gjør din regjering … På hvilken måte mener du at barna blir hørt i en sak som mange mener legger deres fremtidstro i grus? Vi ønsker svar på dette», skriver Steinar Winther Christensen i brev til Erna Solberg.

Les mer…

5kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Song, dikt og klima

Det vart ei fin markering i parken i Dale i Sunnfjord då Normann Natland kom dit i går. 25-30 bygdefolk var samla for å høyre han fortelje frå «sykle for klima»-turen frå Alta. Lærar og trekkspelar Torodd Fagerheim akkompagnerte allsongen, medan Erik Solheim, den tidlegare leiaren i Naturvernforbundet, hadde tatt vegen frå Førde for å halde ein appell – på rim for dei imponerte tilhøyrarane!

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

– Kan ikke fortsette som før

Vi trenger et nytt økonomisk system som ikke undergraver vårt eget livsgrunnlag, heter det i et opprop fra 75 enkeltpersoner og et knippe organisasjoner, deriblant Besteforeldrenes klimaaksjon. Valget i 2021 må dreie seg om en ny utviklingsmodell, og tiltak for systemendring. «La oss ta demokratiet i bruk til det det var ment for – å utforme et samfunn som vi, naturen og fremtiden kan leve med.»

Les mer…

8kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Oljefondet, etikk og klima

Etikkutvalget for Oljefondet vil utvide kontrollen av pengeplasseringene, men ikke gå så langt som til etisk risikovurdering på forhånd, før en eventuell investering. Sammen med ti miljø- og utviklingsorganisasjoner utfordrer nå Besteforeldrenes klimaaksjon norske politikere. Flere private fond praktiserer slik forhåndsfiltrering, og det er ingen grunn til at staten skal henge etter, skriver de i en kronikk på E24.

Les mer…

2kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!