Vaktbikkje og premissleverandør

En viktig aktør under COP25 er den norske paraplyorganisasjonen ForUM og deres klimarådgiver Kristina Fröberg. I et intervju med Svein Tveitdal forteller hun om sentrale spørsmål som står på spill under innspurten i Madrid. Hun vil at Norge skal gjøre som Danmark og bli en rollemodell, og arbeider også for å få på plass et regelverk som sikrer at kvotehandel faktisk bidrar til utslippskutt.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

We – the People!

Greta Thunberg ble i går kåret til «årets person» av Time Magazine – som første barn noen gang. Samtidig fortsatte hun å advare verdens ledere mot klima-passivitet og alle forsøk på å utsette klima-handling. Med sin tale i Madrid skriver hun seg inn i en lang tradisjon av folkelige opprørsledere: «Våre ledere har sviktet oss. Vi – Folket – må ta ansvaret, og handle slik historien krever.»

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Full støtte til barna!

Fra Madrid har Greta Thunberg, norske Penelope Lea og 14 andre barn sendt brev til statsminister Erna Solberg og klimaminister Ola Elvestuen. De påpeker at Norges fortsatte utvinning av olje og gass bryter med FNs barnekonvensjon. – Vi står fullt og helt på barnas side, og dette brevet er et høyst betimelig utspill, sier leder i Besteforeldrenes klimaaksjon, Steinar Winther Christensen.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Ut av maktesløsheten

Mens den norske statsministeren avdramatiserer og ikke vil bruke «de største ordene», skjer det viktige ting i vårt naboland i sør. Danmark har kunngjort en klimaoffensiv der nasjonale utslipp skal senkes med 70 % innen 2030. De viser nødvendig lederskap, skriver Svein Tveitdal. De enkelte land må vise vilje til å gå foran for at klimatoppmøtene skal bli noe mer enn de maktsløses arena.

Les mer…

2kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Verdens viktigste påvirker

– Man skal ikke undervurdere sinte barn, sa Greta Thunberg da hun kom til Madrid, og ble mottatt slik hun fortjener – som den enkeltperson i verden som framfor noen har skapt ny bevegelse og tent nytt håp. En halv million fulgte henne i tidenes største klimamarsj. De unges globale opprør, med krav om at verdens ledere får ut fingeren, har på rekordtid forandret alt, skriver Svein Tveitdal,

Les mer…

6kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Hvorfor erklære klimakrise?

I likhet med flere andre kommuner har Horten erklært klimakrise. Det synes en innsender i avisa Gjengangeren er feil fokus, for en by med mange mer nærliggende utfordringer. Men her gjelder det å være før var, svarer leder for Besteforeldrene i Vestfold. Det er som å ta vare på tennene. «Gjør man ikke det, kan det bli veldig dyrt – og veldig vondt. De store skadene kommer først senere.»

Les mer…

2kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Den norske broen svikter

Presset mot og forventningene til klimaforhandlerne i Madrid er stort. De må forholde seg til nye utslippstall som forteller at ting ikke fungerer som de skal, og at klimaavtalene ikke følges opp. En ny forskningsrapport peker ut naturgass som et økende problem. Svein Tveitdal mener det må være et tankekors for alle i Norge som har argumentert for gass som en bro til lavutslippssamfunnet.

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Verdens barn må beskyttes

228 foreldregrupper i 28 land har stilt seg bak en inntrengende appell til delegatene ved klimaforhandlingene i Madrid. De blir bedt om å tenke over sitt ansvar for egne og alle andre barn i verden, og med styrke støtte deres rett til en trygg framtid. Besteforeldrenes klimaaksjon er en av gruppene som har undertegnet appellen, som viser til at vi nå er på en kurs mot 3-4 grader katastrofal oppvarming.

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Grunn til å brøle!

Språkrådet har kåret årets nyord: «Klimabrøl». På andre plass kom: «Bunadsgerilja». På tredje: «Kjøttskam». – Kåringen er oppløftende for alle som trodde samfunnsdebatten var døende, skriver kulturredaktør i Bergens Tidende, Frode Bjerkestrand. «Folk har en fin bullshitdetektor. De tre nyordene er uttrykk for levende protest mot dem som sitter med makt. Ungdommen har grunn til å brøle.»

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Reisende i klima

Svein Tveitdal er en ambulerende klimakampanje på to bein. Den tidl. FN-direktøren, nå styreleder i Regnskogsfondet, er denne uka i Vestfold og holder foredrag for skoleungdom. Samtidig kommenterer han daglig klimatoppmøtet i Madrid, dit han reiser neste uke for Besteforeldrenes klimaaksjon. Innimellom har han også rukket å la seg intervjue av NRK Sørlandet – og av tyrkiske TRT World.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!