Politiker – ikke snu etter vinden!

Norge er det land i Europa som kjører mest personbil. Da nytter det ikke bare med omlegging til elbiler. Det må gjøres en omprioritering til fordel for kollektivløsninger, sykkel og gange, skriver Aase Aarvik fra Besteforeldreaksjonen i en kronikk i Drammens Tidende. Byens politikere snudde nylig, og sa nei til Buskerudpakken som ville ha dempet videre vekst i bilbasert transport.

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Mest lest: om å reise

Besteforeldreaksjonens medlemmer er glad i jernbanen. Og da nestleder og togentusiast Finn Bjørnar Lund på vårparten skrev om mulighetene for – og gleden ved – å reise på ferie med tog, var responsen stor. Han har gjennom livet tilbrakt mange timer på skinner rundt om i Europa. For oss eldre finnes ingen bedre reisemåte, sier han. Selv om det fortsatt kan kreve vel mye egeninnsats å komme i gang.

Les mer…

3kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Mest lest: om livsstil og forbruk

I en liten sommerserie trekker vi fram noen nyhetssaker som falt særlig godt i smak hos leserne. Først ut er Kristin Aspelund, som fikk mer enn tusen delinger på Facebook da hun ved åpninga av Miljøhovedstad Oslo var invitert av en gruppe ungdommer til å fortelle om livet i gamle dager – den gangen vi kjøpte færre ting, og reparerte og sparte på det vi hadde. Kanskje vi må finne tilbake til det nå?

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Store utslipp fra militær aktivitet

Det kan synes uvesentlig å se på klimavirkninger av militær aktivitet, når de direkte virkninger kan være så grufulle. Likevel er bidraget til klimaendringene betydelige og bør diskuteres, sier professor i miljøkjemi, Hans Martin Seip. Han har sett på nye beregninger fra USA som tar for seg både forsvarsgrenenes virksomhet og utslipp av klimagasser fra den omfattende våpenindustrien.

Les mer…

2kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Politikere og personlig ansvar

Er det en privatsak når politikerne våre er storforbrukere av den mest klimafiendtlige reisemåten fly? Slett ikke, mener Finn Bjørnar Lund, som er nestleder i Besteforeldrenes klimaaksjon. I Dagsavisen skriver han at politikernes adferd må vurderes ut fra Parisavtalen. Det er en nedenfra og opp-avtale som har som premiss at hvert land – og hver og en av oss, og politikere spesielt – bidrar så godt vi bare kan.

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

– Moss trenger klimastøy

Utfordringen er å tenke globalt og handle lokalt, mener Besteforeldrene i Moss, som på kort tid har fått mange med i det nystifta lokallaget. Da leder Torgeir Lømo for litt siden ble intervjuet i Moss Avis, sammen med nestleder Wenche Lyngholm, la han vekt på de politiske mulighetene. – Personlig er vi ingen skinnende forbilder, Men vi skal legge press på politikerne, for å se hva vi i fellesskap kan gjøre.

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Krev oljestans – skriv under nå!

Uka 12. til 16. august strømmer tusener samfunnsengasjerte mennesker til Arendal. Der vil de møte Besteforeldrenes klimaaksjon som sammen med NU og Naturvernforbundet er i gang med å samle støtte til opprop for at Norge skal slutte å lete etter olje og gass. – Det er valgår, og vi skal minne politikere og velgere på hva som er jobb nr én, sier Linda Parr, som er sentral i BKAs Arendals-satsing.

Les mer…

3kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Et liv uten plast

Kan vi klare oss uten plast? Kan vi forby og kvitte oss med noe som bidrar så mye til vår moderne livsstil, rett og slett fordi det er for miljøødeleggende? Det lurer Rudi Kessel på. Han er livssynsdebattant og tidligere katolsk prest, oppvokst i Belgia i en tid da menneskenes økologiske fotavtrykk var til å leve med, før det moderne «Trollet» fikk makt over sinnene og tok over styringen.

Les mer…

4kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

En grønn familie

For litt siden stakk Liv Lande av med premien i Besteforeldreaksjonens kampanje om klima, forbruk og hverdagsvalg. Nå har Klassekampen vært på besøk hjemme hos henne, og sett hvordan det er for en travel familie å leve klimavennlig og økologisk. De er lei av all plasten som er så vanskelig å bli kvitt. Men først og fremst er det meningsfylt å kunne bidra til å forandre verden, og la det gå sport i det!

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Fem på tolv, uten handling

21. juni er Stortingets siste arbeidsdag før 2. okt. Aktivistene i Extinction Rebellion har benytta dagen til å protesterte mot at de folkevalgte tar tre måneder ferie uten å erklære klimakrise og vise stor nok forståelse for den globale nødsituasjon. Med på protesten var også Besteforeldrene, og Steinar W. Christensen er blant dem som har holdt appell. Symbolsk begynte dagens Stortings-aksjon fem på tolv.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!