For mye forlangt?

– Er Agderposten redd for de unges stemme i klimadebatten? Svein Tveitdal reagerer på en lederartikkel om «miljøbevegelsens covergirl» – som prøver å redusere 16-årige Greta Thunbergs legitimitet gjennom patronisering, og ved å gi henne en ekstrem profil. Hva med å ta de faktiske klimakrise-utfordringene på alvor, spør Tveitdal. Er det for mye å forlange fra en seriøs regionavis?

Les mer…

2kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

– Vi må ta klimavalg!

«Valget 9. september bør bli et klimavalg», skriver Inger-Beth Sandham og Eva Ormåsen i et innlegg i Hamar Arbeiderblad. «Engasjementet fra ungdommen fortjener å bli møtt med handling og et taktskifte som tar klimakrisen på alvor. Dette kan vi alle bidra til ved å gi ryggdekning til politikerne til å ta modige valg.» De to pensjonerte lærerne har samtidig tatt iniitativ til et lokallag av Besteforeldreaksjonen.

Les mer…

2kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Inntrykk fra Arendal

Under Arendalsuka var Ivan Chetwynd travelt opptatt med å få med seg viktige klimarelevante begivenheter, for å kunne fortelle om det i sine daglige rapporter på nettsida. – Vel hjemme og tilbake i Oslo har han fått mye å tenke på, synes han. Mest slått etter dagene i sørlandsbyen er han av det han opplever som gapet mellom generasjonene, – og de unges grensesprengende, nye globale bevissthet.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

På beina for framtida

Miljøagentene mobiliserer nå til kampanjen «Beintøft 2019». Det er Norges største gå-til-skolen-aksjon, og starter 2 september. I år har de som mål om å få med 2500 klasser og 55 000 elever. De ønsker å vise at det er mulig å gjøre en forskjell gjennom å påvirke politikere, og ved selv å ta bærekraftig valg. «Vi går fordi vi vil dele et sterkt budskap med dem som bestemmer», sier de unge aktivistene.

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Ber Stortinget gripe inn

Statens manglende vilje til å bruke eiermakten sin og styre Statoil ble demonstrert under den langvarige striden om tjæresand i Canada, – og er igjen kommet i søkelyset i samband med Equinors utvinningsplaner i The Great Australian Bight. Nylig vedtok delstatsparlamentet i South Australia å sende brev til det norske Stortinget, med oppfordring om å stoppe de miljøfiendtlige planene.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Til debatt: økonomisk vekst

Kan vi løse klimaproblemene – og fortsatt ha økonomisk vekst? Ja, mener Kristofffer Rypdal, profilert professor og besteforeldreaktivist i Tromsø. Han er kritisk til ideologiske innslag i BKAs formålserklæring om at «ubegrenset forbruksvekst på en begrenset planet er ikke mulig» og «naturen forhandler ikke». I stedet vil han vektlegge konkrete politiske krav som vi kan samles om.

Les mer…

3kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Besteforeldre i klimakamp – se bilder

Mange røde hatter var i aksjon under Arendalsuka, og mange hyggelige bilder strømmet inn til redaksjonen. De forteller om engasjement og handlingsoptimisme og en ny rolle for besteforeldre i samfunnet. – Det er ikke nok å øse kjærlighet over de små, sier Gro Nylander (midt i bildet). Vi må løfte blikket og bidra til at kloden vår fortsatt er god å leve på når barnebarna våre blir voksne!

Les mer…

2kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Arendalsuka – dag fire

«Våre engasjerte barn og ungdom fortjener at vi besteforeldre heier dem frem.» Slik avslutter Ivan Chetwynd sin rapport fra årets politiske festival i Arendal, og fra en dag preget av unge menneskers angst for framtida – og evne til å omsette dette i handling. Han er slått av kunnskapene til unge miljøagenter, og det målretta alvor han ser hos løsningsorienterte ungdomspolitikere fra høyre til venstre.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Arendalsuka – dag tre

Fra humlekasse og humlepedagogikk til seminar om klimasmart transport og overrekking av underskrifter med krav om oljestans, – slik går onsdagen for vår medarbeider, der han tumler rundt i Arendal for å få med seg de viktigste begivenhetene i mylderet av interessante tilbud for oss som er særlig opptatt av klima- og miljøpolitikk. Heldigvis blir dét stadig flere, konstaterer Ivan Chetwynd.

Les mer…

4kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Arendalsuka – dag to

Tirsdag var dagen for markering av kampfellesskap og solidaritet mellom generasjonene. Miljøagenter på busstur fra Oslo satte et sterkt preg på arrangementene, og klimaminister Elvestuen måtte finne seg i å stå til rette for regjeringens forsømmelser. Barna var utålmodige – de hadde slett ikke tenkt å vente til de selv måtte bli med i Besteforeldrenes klimaaksjon for å få noe gjort!

Les mer…

3kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!