Oljefondet: idealer og realiteter

Politikere legitimerer Oljefondet som sparing til framtidige generasjoner. Kan dette edle formål også være et skalkeskjul for kortsiktig økonomisk tenkning i forvaltning av naturressursene? Det mener velferdsforsker Marianne Takle. I en kronikk i Dagsavisen skriver hun at de som kommer etter oss kanskje heller vil spare på olje og gass i Nordsjøen enn å sitte med finansielle investeringer i utlandet.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Mest lest: om økosorg

Anne Bjørkli fra Balsfjord – forfatter, kontordame og bestemor, i følge seg selv – skriver bøker for barn og unge, ofte med alvorlige tema. Da hun for litt siden meldte seg inn i Besteforeldreaksjonen, sendte hun oss et dikt i sinne og fortvilelse over jordas naturrikdommer som blir ødelagt. Mange kjente seg igjen og likte det de fikk lese. «Vakkert i all sin gru», skrev skuespiller Kine Hellebust i en kommentar.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Mest lest: om klimakrisa

Svein Tveitdal er en som blir lyttet til. Ikke minst har den tidligere FN-direktørens samarbeid med forfatteren Sigbjørn Mostue vunnet gehør. I to år har de reist land og strand rundt, besøkt skoler, møtt ungdom og snakket om framtidstruslene som tårner seg opp – hvis ikke kursen snart legges om. I en kronikk i Dagsavisen 14. mars beskrev de dagens unge som «en sviktet generasjon».

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Erklær klimakrise? Hvorfor det?

Økokrise truer verden. Betyr det da noe fra eller til hva Ski kommune i lille Norge gjør? – Jeg er 65 år, har fire barnebarn og nok informasjon til å være mer enn bekymret for deres framtid, skriver Elisabeth Breen fra Besteforeldrenes klimaaksjon i et innlegg i Østlandets Blad. Faktisk er jeg til tider både skikkelig lei meg og – redd. Likevel er jeg forsiktig optimist når jeg nå skriver dette.

Les mer…

2kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Politiker – ikke snu etter vinden!

Norge er det land i Europa som kjører mest personbil. Da nytter det ikke bare med omlegging til elbiler. Det må gjøres en kraftig omprioritering til fordel for kollektivløsninger, sykkel og gange, skriver Aase Årvik fra Besteforeldreaksjonen i en kronikk i Drammens Tidende. Byens politikere snudde nylig og sa nei til Buskerudpakken som ville ha dempa videre vekst i bilbasert transport.

Les mer…

2kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Mest lest: om å reise

Besteforeldreaksjonens medlemmer er glad i jernbanen. Og da nestleder og togentusiast Finn Bjørnar Lund på vårparten skrev om mulighetene for – og gleden ved – å reise på ferie med tog, var responsen stor. Han har gjennom livet tilbrakt mange timer på skinner rundt om i Europa. For oss eldre finnes ingen bedre reisemåte, sier han. Selv om det kan kreve vel mye egeninnsats å komme i gang.

Les mer…

3kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Mest lest: om livsstil og forbruk

I en liten sommerserie trekker vi fram noen nyhetssaker som falt særlig godt i smak hos leserne. Først ut er Kristin Aspelund, som fikk mer enn tusen delinger på Facebook da hun ved åpninga av Miljøhovedstad Oslo var invitert av en gruppe ungdommer til å fortelle om livet i gamle dager – den gangen vi kjøpte færre ting, og reparerte og sparte på det vi hadde. Kanskje vi må finne tilbake til det nå?

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Store utslipp fra militær aktivitet

Det kan synes uvesentlig å se på klimavirkninger av militær aktivitet, når de direkte virkninger kan være så grufulle. Likevel er bidraget til klimaendringene betydelige og bør diskuteres, sier professor i miljøkjemi, Hans Martin Seip. Han har sett på nye beregninger fra USA som tar for seg både forsvarsgrenenes virksomhet og utslipp av klimagasser fra den omfattende våpenindustrien.

Les mer…

2kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Politikere og personlig ansvar

Er det en privatsak når politikerne våre er storforbrukere av den mest klimafiendtlige reisemåten fly? Slett ikke, mener Finn Bjørnar Lund, som er nestleder i Besteforeldrenes klimaaksjon. I Dagsavisen skriver han at politikernes adferd må vurderes ut fra Parisavtalen. Det er en nedenfra og opp-avtale som har som premiss at hvert land – og hver og en av oss, og politikere spesielt – bidrar så godt vi bare kan.

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

– Moss trenger klimastøy

Utfordringen er å tenke globalt og handle lokalt, mener Besteforeldrene i Moss, som på kort tid har fått mange med i det nystifta lokallaget. Da leder Torgeir Lømo for litt siden ble intervjuet i Moss Avis, sammen med nestleder Wenche Lyngholm, la han vekt på de politiske mulighetene. – Personlig er vi ingen skinnende forbilder, Men vi skal legge press på politikerne, for å se hva vi i fellesskap kan gjøre.

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!