Et lag i vekst

bladet V S
Besteforeldre deler ut løpesedler i regnværet på Stokmarknes – og får positiv oppmerksomhet i lokalavisa. Foto: Christine Nevervik / Bladet Vesterålen september 2021

BKA har rukket å bli mer enn 6000 medlemmer. Trygt over grensa for statsstøtte, – men også et stykke unna der vi bør være, for å bli en gruppe alle må lytte til og ingen kan overse. Hva gjør vi med dét? For å komme nærmere svaret har vi snakka med lokallaget i Vesterålen. De har vokst fra 25 til 160 medlemmer i løpet av bare et par år.

Primus motor for BKA Vesterålen er Wenche Cumming i Sortland. Utdanna lærer, har vært aktiv i SV, flere verv i lokalpolitikken og vararepresentant på Stortinget i to perioder. I 2009 startet hun et lokallag av Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, og var senere også leder av Folkeaksjonen. Hun sitter i landsstyret for BKA, der hun er nestleder.

– Som alle skjønner, Wenche – du er et menneske med stor erfaring både fra partipolitisk og grasrotpolitisk arbeid. Hva har det betydd for deg i arbeidet med å bygge det lokallaget som vi ser i Vesterålen, og som har vært i så god vekst?
– Den første skoleringa i organisasjonsarbeid fikk jeg da jeg ble med i Norsk Lærerlag. De hadde ei grundig og systematisk opplæring av sine tillitsvalgte, og det var et godt utgangspunkt for å være aktiv både i politikk og frivillige organisasjonsliv. Å delta i samfunnspolitikken er utrolig lærerikt og gir deg stadig nye utfordringer! Det er klart jeg har tatt med meg disse erfaringene inn i mitt engasjement for Besteforeldrenes klimaaksjon – og for barnebarna våre, som i dag trenger «politisk omsorg», også.
– Vi stifta lokallaget i januar 2020, og det har gått ganske bra, vil jeg si, også med medlemsverving – som jo er grunnleggende for en organisasjon. Utfordringa for oss her i Vesterålen var at nesten ingen kjente til BKA – bortsett fra de 25 tilfeldige menneskene som allerede var medlemmer.

– Til meg har du sagt at det gjelder å komme i kontakt med og i prat med folk – og nærme seg og henvende seg til dem på riktig måte. Si noe mer om akkurat dette.
– Ja, det er klart. På stand gjelder det å få kontakt, være blide og hyggelige, få folk til å stoppe opp et lite øyeblikk, fortelle at vi er besteforeldre som er bekymra for våre barnebarns framtid, og tilby brosjyren vår for å gi mer informasjon om BKA. Dette gir oss mange positive samtaler og ofte nye medlemmer. Vi har også blitt invitert til pensjonistforeninger for å fortelle om BKA, noe som også har skaffa oss flere medlemmer. I dag har Vesterålen lokallag 158 medlemmer.

– Og så gjelder det å gjøre det enkelt å bli medlem, ikke sant? – Du ber ikke folk gå hjem og slå på PC’en og google Besteforeldrenes klimaaksjon og finne fram til påmelding og fylle ut et skjema og …?
– Nei, er du gal! Vi har alltid med oss ei påmeldingsliste. Vi får nødvendig informasjon, bare det som trengs, og så ordner vi alt med selve innmeldinga etterpå. Interesserte må kapres der og da, – sånn er det bare!

– Har du noen ubehagelige opplevelser når du står ut på gata eller på butikksenteret på Sortland eller Stokmarknes – med et budskap mange kanskje ikke ønsker å bli konfrontert med?
– Noe direkte ubehagelig har jeg nesten aldri opplevd, tror jeg. Du vil bli avvist av noen, men stort sett i fordragelige former, og da får de gå i fred. Det får også de som synes at klimaforandringer er noe venstrevridd tullprat. Ingen vits å kaste bort tida på folk med slike meninger. Å snakke om felles ansvar for kommende generasjoners leveforhold er viktig. Men moralisme er ikke en medlemsvinner!

– Mange er enig med BKA i sak. De synes det er på tide å stoppe leting etter nye olje- og gassreserver. De ønsker å stoppe forbruksjaget og spare natur og ressurser. Likevel vegrer de seg for å bli med i en organisasjon som vår. Hva sier du til dem?
– Folk kan ha meninger, likevel synes de det er skummelt å tone flagg. Det må vi ha respekt for. Men de som vegrer seg sier ofte at de ikke har tid til å engasjere seg, eller at de er med i mange andre organisasjoner, osv. Noen sier de ikke har økonomi til å bli med. Argumentet med lite tid er lett å møte; de trenger bare å betale kontingenten. Ellers får man føle seg fram og oppmuntre til engasjement, – og akseptere et nei.

– Et stort spørsmål til slutt: Synes du 10.000 medlemmer er et fornuftig mål for Besteforeldrenes klimaaksjon? Når kan vi være der, tror du?
– Størrelsen betyr ikke alt. Men det hjelper, det kjenner jeg til fra den andre sida av bordet, også. Men 10.000 er et ambisiøst mål, og når det er innafor rekkevidde er avhengig ikke bare av aktive lokallag, men i stor grad også av hvordan, og hvor mye vi tar sosiale media i bruk. Lokallagene verver i sine områder, men vi har et begrensa antall lokallag, og det er tusener av potensielle medlemmer rundt om i landet. Det gjelder bare å nå fram til dem. – Kanskje må vi i BKA gjøre som mange andre organisasjoner – rett og slett bruke mer penger og ressurser og bli mer proffe på arbeidet med medlemsverving? Jeg synes vi skal diskutere det, faktisk!

Stand på Sortland 22. mai i år. Foto: John Cumming

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Steinar Winther Christensen | 09.06.2022

    Ja, gjør som Vesterålen ! Da kan vi nå mitt mål om 10000 medlemmer.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*