Gleden som drivkraft

Brita-og-epletre

Brita Helleborg fra Porsgrunn tror at vi i besteforeldregenerasjonen kan spille en viktig rolle i klimakampen. Sammenlignet med de yngre har vi bl.a. mer fritid – som hun selv nå har brukt til å skrive og utgi bok. «Klimaglede» heter den, med den talende undertittelen: «Håndbok i å leve miljøvennlig – helt fri for dårlig samvittighet».

Alle kan bidra

Boka kommer i salg utpå våren en gang, men har allerede fått oppmerksomhet i et stort oppslag i Telemarksavisa. Helleborg er ikke i tvil om at klimaendringene går i en rasende fart, og at endringer må til for å bremse prosessen, sier hun til avisa. – Men vi kan ikke rette pekefinger mot folk. Vi må være rause med hverandre, ellers går det ikke. Du kan slutte å føle deg dårlig fordi du gjør for lite for klimaet. Uten å ofre noe som er viktig for deg, kan du bidra i stedet.

For mødre og bestemødre

Brita Helleborg er sivilingeniør i kjemi, og klimaaktivist siden 2015, da hun oppdaget Besteforeldrenes klimaaksjon. Hun hadde nettopp blitt bestemor til vesle Njord, og syntes det var fantastisk, sier hun. – Derfor liker jeg ikke ordet ‘bekymret’, det gir meg en ekkel følelse av vanmakt. Det er klart vi skal gjøre noe nå, for å unngå at Njord og hans generasjon skal få det veldig tøft i framtida. Vi er nødt å tro at dette skal vi lykkes med!

Etter den tid har hun vært med og gjort seg mange erfaringer med klimakamp i praksis. Hun tror hun er blitt litt klokere, sier hun. – Målgruppen for boka jeg nå har skrevet er mødre og bestemødre som tenker slik jeg gjorde før jeg oppdaget at det er vi vanlige folk som må kreve at politikerne skal ta vare på klimaet.  Det er altså meg i 2014 eller tidligere. Leserne jeg tenker på er ikke minst de som tror det er noen andre – politikerne, næringslivet, de med makt – som må ta ansvar for klimaet.

Gjelder å få styr på hjernen

– Jeg har lest mye hjerneforskning, og det er blitt veldig tydelig for meg at dersom vi skremmer folk (med klimaet eller noe annet), så oppnår vi ikke handling. Denne boka gjør det den kan for å nå folk der de er, helt uten pekefinger eller anklagelser.

Hun forteller at hjernedelen av boka er kvalitetssikret av professor Linda Hildegard Bergersen, og klimadelen av Bjørn H. Samset ved Cicero Senter for klimaforskning.

– Dette er ikke boka som forteller deg helt konkret om alle de klimavennlige tingene du kan velge å gjøre. Det finnes det en haug andre bøker som gjør. Denne boka hjelper deg til å få styr på hjernen, slik at det blir mulig å velge ting som gjør deg gladere og åpnere for ny kunnskap. Du får mot til å finne ut hvordan ting egentlig henger sammen. Hensikten er at du skal oppdage at det kanskje ikke er så håpløst likevel!

Mer om «Klimagleder» her: https://www.britahelleborg.no

Også på Instagram: https://www.instagram.com/klimaglede/


«Brita Helleborg sin bok om klimaglede gjør deg glad når du leser boken og du får straks følelsen av at du kan være med å bidra på en god måte. Til beste for deg og dine og de kommende generasjoner.» – Linda Hildegaard Bergersen

Spre klimavett,
del denne saken!

7 kommentarer

 1. Alfhild Berg Johnsen | 14.02.2022

  Gratulerer, Brita. Jeg gleder meg til boka kommer. Vi trenger å sette mer fokus på alle fordelene med å forandre livstil og forbruk og sette flere spørsmål ved hva er -frihet, -glede -lykke? Det er jo det vi søker, og finner vi dette med bare å fortsette livsstilen vår -som før?

 2. Tove Solli | 15.02.2022

  Så bra, gratulerer til deg! Gleder meg til å lese boka!

 3. Bjørghild des Bouvrie | 15.02.2022

  Flott, Brita! Dette er en gledelig nyhet å få!
  Lykke til med boka når den kommer ut blant folk!

 4. Finn Bjørnar Lund | 15.02.2022

  Så morsomt og positivt, Brita! Ser fram til den kommer !

 5. helland-hansen tonni | 16.02.2022

  Denne vil jeg gjerne lese👍, vi trenger den vinklingen, min erfaring at jo mer du velger av klimavennlig adferd, jo mer gira blir en, det er jo bare inspirerende hele veien, vennligst fra Tonni Helland-Hansen

 6. Hilde Torø Hagen | 17.02.2022

  Flott med boka!
  MEN jeg tror vi må ofre noe, og at dårlig samvittighet er en nødvendighet og uunngåelig.

 7. Brita Helleborg | 17.02.2022

  Tusen takk for alle de hyggelige kommentarene. ❤️ Jeg vet at det er mange som tenker at det å føle seg dårlig er som et kompass til å ta de rette valgene. Det som skjer når vi føler oss dårlig er at vi mister tilgangen til vår aller beste tenking. Den trenger vi når vi skal finne nye løsninger for framtida.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*