Rettferdig omstilling

mette nord nrk2

Fagforbundets leder Mette Nord på talerstolen i Folkets Hus under "Broen til framtiden"

Alle har behov for et levelig klima. Men alle har også behov for gode og trygge arbeidsplasser. Den årlige konferansen «Broen til framtiden» – et samarbeid mellom forskere og fagbevegelse, miljøorganisasjoner og kirken – er nå blitt TV-serie. Det første av fire programmer ble sendt på NRK2 i kveld og stiller spørsmålet: Kan det skapes en troverdig visjon om en solidarisk grønn omstilling som får hele fagbevegelsen til å ville bygge et framtidsretta Norge?

Programleder Andreas Ytterstad. Klikk på bildet og gå til programmet for å høre mer om klimajobber.

Serien er produsert av Medieseksjonen og forskergruppa Journalistikk, klima og globalisering, ved OsloMet – storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus). Blant deltakerne i programmet er Jan Olav Andersen, leder i EL og IT forbundet, Kjersti Barsok, nestleder i Norsk Tjenestemannslag og Ingeborg Midttømme, biskop i Møre og Romsdal. Programleder er Andreas Ytterstad, som har vært en nøkkelperson i «Broen»-samarbeidet siden den første konferansen i 2013.

«Det fins selvfølgelig ikke en enkel oppskrift på hvordan samfunnet kan og bør endres for å reddet klimaet. Men en storstilt klimaomstilling kan ikke overlates til markedet alene, så mye er sikkert. Vi trenger en solidarisk løsning. Arbeidstakere som blir stående midt oppe i omstillingen skal ikke måtte ta alle kostnadene – dette er fellesskapets ansvar.» Fra intervju med Andreas Ytterstad 2015.

«Debatten om oljevirksomheten kontra klimamålene har tidligere vært en minoritetsdiskusjon. Den har på en måte foregått i de lavere divisjoner. Det siste året, – og ikke minst i løpet av valgkampen, har debatten klatret flere divisjoner opp og er nå i 3. eller kanskje 2. divisjon! Dermed er også framtidas ‘grønne arbeidsplasser’ blitt en viktig del av ordskiftet. Men dette er en debatt med mange uklare premisser. Det argumenteres som om målet med det grønne skiftet er mange nye arbeidsplasser, styrket norsk konkurranseevne, osv. Men det blir feil utgangspunkt. Primært er det et spørsmål om hva vi trenger for å få ned utslippene. Noen av disse arbeidsplassene vil være statlige, noen vil være kommunale og noen vil være i privat næringsliv. I den grad det betyr lønnsomhet og økonomisk avkastning er det fint, selvfølgelig. Og det vil det også.» Andreas Ytterstad på Besteforeldreaksjonens landsmøte i sept 2017.

Broen til framtiden 2018, program og påmelding:
http://broentilframtiden.com/broen-til-framtiden-2018

!Vær den første til å kommentere

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*