– Vi må bli flere som krever handling!

Medlemstallet i Besteforeldrenes klimaaksjon har nå passert 1500. Er det en milepel? Stifteren av organisasjonen, pensjonert bibliotekar Halfdan Wiik, er litt usikker. – 1500 er jo mye mer enn null, og det er flott at vi nå er en bra gjeng med eldre som synes det er viktig å markere generasjonsansvaret. Men når vi veit at det i Norge er over 400 000 besteforeldre, så har vi en jobb å gjøre. Jeg har hørt noen som mener det ikke er så viktig at vi er mange, bare vi er en aktiv og synlig organisasjon, slik vi utvilsomt er. Men i politikk teller kjøttvekta. Jo flere vi blir, desto sterkere står kravet om at det må handles – i tide.

Les mer…

Med stortingsvalget og Lofoten i sikte

Av og til må man stable vekk standen, ta av seg aksjonshatten og komme sammen for å dele erfaringer, slik lokallagene i Besteforeldreaksjonen gjør en gang i året. Denne gangen var det stortingsvalget og mulighetene i valgkampen som framfor noe ble diskutert. Blant de mange viktige enkeltsaker er kampen for et fortsatt oljefritt Lofoten, for å få vedtatt en sterk norsk klimalov, og for å få opp en nødvendig debatt om den nasjonale transportpolitikken og jernbanens plass. – Vi må bare gå på politikerne, det er ingen grunn til å være beskjeden når vi kjemper for en rettferdig sak, sa nestleder Finn Bjørnar Lund i sin oppsummering av møtet.

Les mer…

«Besten og besta som klimaaktivister»

Også Nederland har nå fått sine «besteforeldre for klimaet». Til dagsavisen Trouw (en slags nederlandsk Vårt Land) forteller De grootouders voor het klimaat at de har latt seg inspirere av de norske besteforeldreaktivistene som de møtte i Paris under klimaforhandlingene i 2015. – Besteforeldre bør være et forbilde når det gjelder å gjøre bevisste valg for framtida, sier en bestemor til avisen. Vi skal holde politikerne i ørene, sier en annen. Stifteren av den norske organisasjonen, Halfdan Wiik, sier til Trouw at besteforeldre er en gruppe som vet at det nytter å engasjere seg, fordi vi har opplevd så store omveltninger i vår levetid.

Les mer…

En verden i bevegelse

Ved inngangen til det nye året – som i Norge også er et viktig valgår – har vi bedt noen aktive medlemmer om å hjelpe oss med å tenke høgt om klimasituasjonen og vår felles framtid. Alle er enige om at det viktigste som skjedde i året som gikk, er at Parisavtalen ble ratifisert og trådte i kraft, 4. november 2016. At presidentvalget i USA fire dager senere ga seieren til en klimafornekter, er et paradoks og en utfordring for hele verden. 2017 blir usikkerhetens år. Vi vet det må handles raskt og effektivt for å nå målene fra Paris. Styrken i de folkelige bevegelsene vil ha mye å si for utviklingen, tror Besteforeldreaksjonens aktivister.

Les mer…

Få budskapet ut og fram!

B GrimstadVi må samle oss for medmenneskelighet, og for å dele på de ressursene som finnes på vår jord, sier Birgitte Grimstad når vi ber henne bli med og tenke høgt om Besteforeldreaksjonen og framtida. Hun er en av dem som gjennom år har lagt ned et stort arbeid for organisasjonen. Ved inngangen til det nye året er det likevel umulig å la være å tenke på at USA har fått en president som tråkker på alt som er sant og godt. – Men jeg kjenner også amerikanere som hulker over det som har skjedd. De samler seg, bak den ekte humanisten Bernie Sanders. Jeg tror vi snart skal få se en stor folkebevegelse mot Trump og alt hans vesen!

Les mer…

Tanker ved et årsskifte

per bjørn 2Samfunnsdebattanten og forfatteren Per Bjørn Foros bor i Trondheim, der han lenge har vært aktiv i Besteforeldreaksjonen. Mange av oss har også møtt ham i andre sammenhenger, som foredragsholder og ivrig talsmann for alternative tenkemåter som ikke alltid ligger opp i dagen. Når han blir bedt om å høyttenke litt rundt et årsskifte, er ikke Donald Trump til å komme utenom. Han er årets klimanavn enten vi liker det eller ikke. Valget av ham som USAs president har satt noen problemstillinger på dagsorden som angår oss som verdensborgere, og tvinger oss til å ta tydeligere stilling til det som skjer, mener Per Bjørn.

Les mer…

– Ser fram til lederjobben

steinar høibackDet er nå klart at 67 år gamle Steinar Høiback fra Asker er valgt som ny styreleder i Besteforeldrenes klimaaksjon. Som nye styremedlemmer får han med seg Kristin Aspelund (Oslo) og Brita Helleborg (Porsgrunn). Alle tre er valgt for ett år fram til neste årsmøte. Dette er første gangen BKA benytter seg av muligheten for elektronisk valg og avstemming, etter det ordinære årsmøtet 2016 der tidligere leder og to tidligere styremedlemmer valgte å stille sine plasser til disposisjon. – Jeg er takknemlig for tilliten og ser fram til å gå inn i dette vervet med alt det pågangsmotet jeg har, sier den nye lederen, som er særlig opptatt av klima og stortingsvalget 2017.

Les mer…

Besteforeldrene vil ha klimavalkamp

Laurdag 22. oktober: Med song og musikk på Nordre gate og utdeling av ny folder markerte Besteforeldrene i Trondheim opninga av den lange valkampen – fram mot dei dei vonar skal bli eit klimaval i 2017. Gitarist og sjefsaktivst Ola Dimmen er godt nøgd med responsen, og seier han har inntrykk av at mange skjøner at vi ikkje kan halde fram i same sporet som før. Politikarar som gjer det, gamblar med både klimaet og pengane våre. Oljesatsinga vert stadig meir risikofylt, økonomisk og økologisk. Barentshavet kan medføre gigantiske feilinvesteringar og tap for fellesskapet. Denne bodskapen har vi tenkt å hamre inn!

Les mer…

Familie-miljødag i biblioteket

På søndag strømmet barn og voksne til folkebiblioteket i Drammen for å være med på familiedag for natur og miljø. Det ble riktig vellykket, synes Elisabeth Tveter Briseid fra lokallaget av Besteforeldreaksjonen. – Vi fikk veldig god hjelp fra Miljøagentene, med blant annet innendørs natursti. Hele opplegget fiks ferdig, med poster, kort til avkryssing og premier! Men jeg må også skryte av de hyggelige bibliotekarene, og frivillige hjelpere som stilte opp med sakser og fargeblyanter og fargestifter. Bildene av sommerfugler og blomster og alt det som barna tegnet ble hengt opp på veggen etter hvert. Slikt som dette burde vi gjøre mer av!

Les mer…

Oslo på rett vei, mener Besteforeldrene

Mens statsbudsjettet for 2017 er grått og trist og får mye kritikk for det, skal byrådet i Oslo ha honnør for et grønnere budsjett enn noen gang tidligere, mener lokallaget av Besteforeldreaksjonen, som i går benyttet sin faste markeringsdag på Eidsvolls plass til å dele ut en løpeseddel der de skryter av det rødgrønne byrådet. – Vi skal jo være tverrpolitiske, selvsagt, men det må ikke forhindre oss fra å være tydelige og gi ros når noen fortjener det. Dessuten er det fint å kunne komme med et positivt budskap av og til, sier lokallagsleder Linda Parr. Hun forteller at de fikk mange hyggelige tilbakemeldinger fra de forbipasserende denne dagen.

Les mer…